Alexandria Troas

Alexandria Troas Ören Yeri, Ezine, Dalyan Köyü sınırlarında yer alan Kestanbolluk mevkiindedir. Büyük İskender’in komutanlarından biri olan Antigonos Monophtalmos tarafından M.Ö. 310 yılında Antigoia adıyla kurulmuş. Kentin kurulmasının ardından çevrede yere alan küçük kentler zorlamalar ile bu kente göç ettirilmiş. Büyük İskender’in vefatının ardından ise Trakya’nın yöneticisi olarak atanan Makedonyalı Lisimahos tarafından Troas’daki İskender’in kenti anlamına gelen Aleksandria Troas olarak ismi değişmiş.

Alexandria Troas

390 dönümlük bir alanı kaplayan antik kent tamamen planlı bir şekilde kurulmuş. Hamamı, limanı, stadyumu, tapınağı, çeşmesi ve su yolları kentin planlı olarak kurulduğunu gösteriyor. Anadolu’nun en büyük gymnasiumu (Roma İmparatorluğu’nda jimnastik ve beden eğitimi binası) olan Herodes Atticus Gymnasium’un Alexandria Troas’da yer alması ise antik kenti oldukça önemli kılıyor.

Alexandria Troas Yolu
Alexandria Troas Yolu

Kapladığı alan ile birlikte 8 kilometre uzunluğunda surlara sahip olan kent, Anadolu’nun en büyük kentlerinden biridir. Yapılan arkeolojik çalışmalar ve araştırmalar bunu ortaya koymuştur. Hatta Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkentinin Konstantinopolis olmasından önce Alexandria Troas olması gerektiği düşünülmüşse de bu düşünceden vazgeçilerek başkent Konstantinopolis yapılmış. İkinci planda kalan kent daha sonraları ise yerli halkın burayı terk etmesiyle gözden düşmüş ve yavaş yavaş sönükleşmiş.

Alexandria Troas

Eski İstanbul adıyla da anılan antik kent terk edilmesinin ardından kent yapılarının çoğunun taşları yerlerinden sökülmüş. Sökülen taşların bir çoğu ise devşirilerek başkente taşınmış ve burada şehrin inşasında kullanılmış. Eminönü Yeni Camii’nin yapımında da antik kentin taşlarından faydalanıldığı bilinmektedir. Kısacası Alexandria Troas 17.yy’a kadar yağmalanmış fakat yine de bitirememişler. Hatta 19.yy’da bölgeye gelen araştırmacılar Troya Antik Kenti’ni bulmak için keşfe çıktıklarında burayı İlyada’da geçen Troya Şehri zannetmişler.

Alexandria Troas’ta Neler Var

  • Neandria (Doğu) Kapısı: Şehrin doğu tarafındaki yuvarlak avlunun su kapısı. İki yanında birer tane kulesi var.
Herodes Attikus Hamamı
Herodes Attikus Hamamı
  • Herodes Attikus Hamamı: Anadolu’daki en büyük Roma Dönemi hamamlarından. 123×84 metre boyutlarında. 1809’da meydana gelen deprem sonrası büyük kısmı yıkılmış. Kemerlerin bir kısmı şu an demir kafesler ile koruma altında.
  • Tiyatro: Helenistik dönemde inşa edilmiş ve kentin en yüksek noktasında yer almakta. Çanakkale Boğazı, Bozcaada ve Midilli manzarası ile büyüleyici bir atmosfere sahip.
  • Saray: Tiyatro’nun kuzeybatısında yer alan dikdörtgen bir yapıdan geriye kalanlardan ibaret.
  • Tapınak: İdari binaların yanında yer alan ve Helenistik Dönem’in kesme taşlarının temelinde kullanıldığı bir yapı. Roma İmparatoru Augustus tarafından yaptırıldığı düşünülen tapınağa ait olan kazılardan çok sayıda kabartmalı mermer mimari yapı parçaları gün yüzüne çıkarılmış.
Antik Liman
Antik Liman
  • Antik Liman: Günbatımı manzarası ile ziyaretçileri büyüleyen fakat günümüzde denize kapalı olan antik bir liman. Aziz Paulos’un bu limana gelerek Hristiyanlığı Avrupa’ya yaydığı biliniyor. Kısacası geçmişte Alexandria Troas Antik Limanı Avrupa’ya açılan en önemli kapılardan biriymiş.

Alexandria Troas Ören Yeri Bilgileri

Alexandria Troas
Giriş Kapısı ve Otopark

Alexandria Troas, haftanın her günü ziyaretçilere açıktır ve ücretsizdir. Açılış ve kapanış saatleri yaz aylarında 08:30-20:00 ve kış aylarında ise 08:30-17:30 şeklindedir. Kapılar ise kapanış saatlerinden yarım saat önce olup, bu süre zarfında içerideki ziyaretçilerin çıkması beklenir. Herhangi bir problem ile karşılaşmamak adına gitmeden önce aşağıdaki telefon numarasından ya da mail adresinden kurum ile iletişime geçerek isterseniz bilgilerin doğruluğunu teyit edebilirsiniz.

Alexandria Troas Telefonu: +90 286 217 6740
Alexandria Troas Mail: canakkalemuzesi@kultur.gov.tr

Alexandria Troas Çevresinde Gezilecek Yerler

Geyikli Plajı
Geyikli Plajı

Ören yerine yakın mesafelerde yer alan diğer gezilecek yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Antik Liman, Batık Sütunlar ve Kalpli Göl
  • Odunluk İskelesi
  • Dalyan Köyü
  • Geyikli Plajı: Geyikli Feribot İskelesi’nin hemen yanında ve Bozcaada’nın tam karşısında yer alan Mavi Bayrak’lı güzel bir plaj. Deniz suyu oldukça berrak ve dibi kum. Yüzmek oldukça keyifli.
  • Bozcaada: Geyikli İskelesi’nden Bozcaada’ya Gestaş’a ait arabalı feribotlar kalkıyor. Gestaş Bozcaada feribot saatleri, bilet fiyatları ve online bilet için buraya tıklayabilirsiniz. Kış mevsiminde kalkış saatlerine riayet edilse de, yaz mevsiminde ve yoğun tarihlerde genellikle feribotlar dolduğunda kalkar. Bu sene Bozcaada dönüşünde 2 kere feribotu kaçırdık saatlere göre iskeleye gittiğimiz için ve 3. sefer dolduğunda kalktığını öğrendiğimiz için feribota binebilmiştik (2022 Eylül)
  • Ayazma Plajı ve Akvaryum Koyu
  • Alexandria Troas Termal Hotel (Tarihi Kestanbol Kaplıcaları): Gezmek için değil de konaklama ve şifa için uğranabilir.
  • Neandria Antik Kenti
  • Akçakecili Köyü Antik Sütunlar

Alexandria Troas Nerede?

Alexandria Troas, Çanakkale’nin Ege’ye bakan tarafında yer alan Ezine’ye bağlı Dalyan Köyü’ndedir. Ezine merkeze 22 km uzaklıkta yer almakta olup, Bozcaada’nın çaprazında yer almaktadır.

  • Çanakkale Alexandria Troas arası 57 km uzaklıkta olup, 1 sa. mesafededir.
  • Balıkesir Alexandria Troas arası 185 km uzaklıkta olup, 2 sa. 30 dk. mesafededir.
  • İzmir Alexandria Troas arası 300 km uzaklıkta olup, 4 sa. mesafededir.
  • İstanbul Alexandria Troas arası 365 km uzaklıkta olup, 4 sa. 30 dk. mesafededir.

Alexandria Troas’a Nasıl Gidilir?

Alexandria Troas Yol Tarifi
Yol Tarifi

İstanbul’dan Alexandria Troas’a Araçla Nasıl Gidilir?

Özel araç ile İstanbul’dan ulaşmak isterseniz, TEM Otoyolu’nu kullanabilir ve Kınalı gişelerinden çıkış yaptıktan sonra Tekirdağ-Malkara istikametinde devam edebilirsiniz. Çanakkale Köprüsü’nün açılması ile birlikte Malkara-Evreşe arasını yeni otobandan giderseniz yakıt ve zaman anlamında daha karlı olursunuz. Çanakkale 1915 köprüsünü kullanarak karşı yakaya geçmek isterseniz otobandan devam ederek köprüyü geçtikten sonra istediğiniz noktadan çıkış yapabilir ve Ezine üzerinden ulaşabilirsiniz. Çanakkale köprüsünden geçmek istemezseniz, Gelibolu-Lapseki ya da Eceabat/Kilitbahir-Çanakkale feribotunlarından birini kullanarak karşı yakaya geçiş yapabilirsiniz.

Yenikapı’dan arabalı feribotu kullanarak gitmek isterseniz, Yalova > Bursa > Balıkesir > Edremit > Küçükkuyu > Ayvacık > Dalyan Köyü şeklinde tercih edebilirsiniz.

Yine Yenikapı’dan arabalı feribot ile Bandırma’ya geçerek de şu şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Bandırma > Biga > Çan > Bayramiç > Ezine > Dalyan Köyü

İstanbul’dan Alexandria Troas’a Otobüsle Nasıl Gidilir?

İstanbul’un merkez otogarı olan Esenler’den hareket eden Truva Turizm, Metro Turizm, Varan, Kamil Koç ve Pamukkale Turizm ile direkt Ezine’ye seyahat edebilir ve sonrasında ister taksi ile Dalyan Köyü’ne ulaşabilirsiniz, isterseniz de Ezine Otogar’ından hareket eden köy minibüslerini tercih edebilirsiniz.

Troas Alexandria’ya Uçakla Nasıl Gidilir?

Assos’a uçakla gelebilmek için en yakın havalimanı olan Çanakkale Havalimanı’na iniş yapmalısınız. Sonrasında karayolunu kullanarak Ezine Dalyan Köyü’ne ulaşmalısınız.

Ezine’deki diğer yerleri merak ediyorsanız Ezine’de Gezilecek Yerler listemize de göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir