Trilye Gezi Rehberi

Trilye, Bursa’nın Mudanya ilçesine bağlı bir mahalledir. Marmara Denizi’nin kıyısında, hayatın sakin aktığı, sevimli mi sevimli bir sahil kasabasıdır. Ulaşım açısından kolay olması ve İstanbul’a yakınlığı da insanların buraya gitmesi için bir tercih sebebidir. Gerek kültür turları, gerekse fotoğraf çekimleri için son derece popüler bir merkez olmuştur.

Trilye Gezi Rehberi

Mudanya Trilye’yi ilk defa bir bisiklet turu sırasında keşfetmiştik. Denize paralel bir yolu takip ederek nefis bir manzara eşliğinde bu şirin sahil kasabasına ulaşmıştık.

Trilye Gezi Rehberi

Bursa Trilye’ye girdiğinizde karşınıza çıkan dar sokaklar, tarihi binalar ve kentin dinginliği sizi kendisine çeker. Sokaklarını keşfe çıktığınızda, bir yerlere yetişme telaşı olmadan, insanların mutlu, huzurlu ve anın tadını çıkardığını göreceksiniz. Popüler tatil noktalarının kalabalık ve hareketli hallerinden uzaktır. Yenileme yapılmamış binalar ile biraz bakımsız olsa da aynı zamanda masalsı bir havası yok değildir.

Trilye Gezi Rehberi

Trilye’de geçim kaynağı zeytin, zeytinyağı ve balıkçılık üzerinedir. Buraya gelmişken leziz yöresel ürünlerinin ve yiyeceklerinin tadına bakabilirsiniz.

Bursa Trilye Tarihi

Trilye Gezi Rehberi

Trilye’nin bulunduğu bölge zaman içinde bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bunlara Misyalılar, Traklar, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar örnek verilebilir. 1330 yılında Osmanlı Devleti’nin yönetimine girmiştir. Trilye’nin ismi 1909 yılında, zamanın sadrazamı Mahmut Şevket Paşa’nın suikaste uğraması ve ölümünden sonra “Mahmut Şevket Paşa” ismini almıştır. Ancak bu isim çok da benimsenmemiş ve insanlar bölgeye Tirilye demeye devam etmişlerdir. Daha sonra 1963 yılında yerleşim yerinin adı Zeytinbağı olarak değiştirilmiş ancak yine de bölge Trilye olarak anılmaya devam edilmiştir. Yıl 2012’ye geldiğinde ise alınan bir kararla bölge tekrar “Trilye” adını almıştır. 2014 yılında yapılan yerel seçimler sonrası ise belediye olmaktan çıkmış, mahalle’ye dönüşmüştür.

Trilye Gezi Rehberi

Tirilye eski zamanlardan kalma bir çok tarihi yapısı ile keşfedilmeyi bekliyor. Bu sevimli bölgede 19. yüzyılın sonlarında 19 yağhane, 2 hamam, 2 okul, 1 cami ile 7 kilise bulunmaktaymış. Aya Tadori Kilisesi, olarak bilinen yapı 1560 yılında Fatih Cami adıyla yeniden restore edilip hizmete girmiştir. Dündar Evi Kilisesi ve Kemerli Kilise adıyla bilinen yapılar da bu turistik yerin gözde mekanlarındandır. Trilye, tarihi yapıları ve kültürel mirasları sebebiyle 1980’li yıllardan itibaren birinci derecede sit alanı olarak ilan edilmiştir.

Zeytinbağı Trilye’de 1900’lü yıllarda yaklaşık 3000 civarında Rum yaşamaktaymış ancak artık günümüzde nerdeyse hiç Rum kalmamıştır. Ancak Yunanistan’da (aynı isimle) kurulmuş olan ve “kardeş kasaba” ilan edilen bölgeyle zaman zaman karşılıklı ziyaretler gerçekleştiriliyor.

Bursa’da yer alan diğer yerler hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, Bursa’da Gezilecek Yerler listemize göz atabilirsiniz.

Trilye’de Yapılabilecek Şeyler

Trilye Gezi Rehberi
Çarşı
  1. Tarihi ve dar sokaklarını yürüyerek keşfedebilirsiniz. Fotoğraf ve video çekebilirsiniz.
  2. Zeytinlerinin ve zeytinyağının tadına bakabilirsiniz. (Sevdiklerinize hediye de alabilirsiniz :))
  3. Muhteşem balıklarının tadına bakabilirsiniz. Özellikle bölgede barbun çok tercih edilen balıklardandır. Öyle ki; Trilye’nin adını barbunun Rumca ismi olan Trigliya dan aldığına dair rivayetler bulunmaktadır.
  4. Çamlı Kahve ziyaret edilebilir. Çamlı Kahve, eskiden mesire yeri olarak kullanılmaktaymış. Bir yamaç üzerine kurulmuş. Burada dilerseniz manzaraya karşı bir kahve içebilir veya güzel bir kahvaltının tadını çıkarabilirsiniz.
  5. Trilyeli kadınların yapmış olduğu ev yapımı ürünlerin tadına bakabilir ve isterseniz satın alabilirsiniz.
  6. Tabut Evi’ni ziyaret edebilirsiniz. Adı biraz ürkütücü olsa da Trilye’nin sembol evlerindendir ve son derece sevimlidir. (Trilye’ye gelen herkesin mutlaka dikkatini çekmiştir.)
  7. Trilye Limanı’nda kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Liman doğal bir limandır. Balıkçılık geçim kaynaklarından biri olduğu için bol bol ve taze deniz ürünü bulabilirsiniz.
  8. Hediyelik ürün satan dükkanları ziyaret edebilirsiniz.

Trilye’nin En İyi Restoranları

Trilye Gezi Rehberi
Kadın Kooperatfi
  • Çamlı Kahve: Yerleşim yerinin biraz dışında kalan bir yamaç üzerinde kurulmuş, deniz manzaralı bir mekandır. İnsanların genellikle bir şeyler içmek veya kahvaltı etmek için tercih ettiği bir yerdir.
Çamlı Kahve Rezervasyon: 0224 563 26 25
  • Taşmahal Trilye Restoran: Balıkçı limanının en sonunda yer alan bir balık lokantasıdır. Öğleden sonra ve akşam saatlerinde balık ürünleri servisi sunan işletme, sabah saatlerinde ise serpme kahvaltı ile misafirlere hizmet ediyor.
Taşmahal Rezervasyon: 0224 563 21 60
  • Vedat’ın Yeri: İşletme 1984’ten beri hizmet vermektedir. Sahilden içeride, ana cadde üzerinde, büyük bir çınar ağacının altında çok güzel bir mekandır. Mekan bir aile işletmesidir. Mezelerinin güzelliği ve bolluğu tercih sebeplerindendir.
Vedat'ın Yeri Rezervasyon: 0533 470 90 20
  • Trilye Bağ Evi: Manzarası son derece güzel, açık ve kapalı mekanları olan deniz kenarı bir işletmedir. İnsanların daha çok kahvaltı için tercih ettiği bir noktadır.
Trilye Bağ Evi Rezervasyon: 0224 563 25 25

Trilye’de Gezilecek 7 Yer

Trilye Gezi Rehberi
Fatih Camii

1. Fatih Camii ve Avlulu Hamam: Aslında Aya Todori ismi ile bilinmekte olan bir kilisedir. Daha sonradan kilise, camiye dönüştürülerek Fatih Camii adıyla kullanıma açılmıştır. Yapının girişinde Bizans’tan kalma sütun başlıkları bulunmaktadır. Yapının kubbesi 19 metre yüksekliğe sahiptir. Fatih Camii’nin en önemli özelliği, camiye çevrilse de mimari olarak değiştirilmemiş olmasıdır. Fatih Cami’nin içerisinde yer alan Avlulu Hamam ise Yavuz Sultan Selim döneminde Türk mimarlara yaptırılmıştır.

Trilye Gezi Rehberi
Dündar Evi

2. Dündar Evi: Eskiden kilise (Yuannes Kilisesi) olarak hizmet veren yapılardandır. Dündar Evi, Rumlar’ın mübadeleyle birlikte göç etmesi sonrasında özel mülke dönüşmüştür. Binanın duvarlarında taş oymalar bulunmaktadır. Binada bir zamanlar Giritli bir aile yaşıyormuş. Daha sonrasında ise binayı otel yapmak isteyen birisi tarafından satın alınmış ancak bu fikir hayata geçirilememiş. Şuanda ise bina boş durumda beklemektedir.

Trilye Gezi Rehberi
Kemerli Kilise

3. Kemerli Kilise: Kilise ile ilgili gezgin Dr. John Covel tarafından hazırlanan bir belgede, kilisenin Bakire Meryem için yapıldığı belirtilmiştir. Kilisenin 13. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Tarihte üzerine resim (fresk) yapılan ilk kilise olduğuna dair bilgiler olsa da, kesinliği yoktur. Kilise Bursa Metropolitliği Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis tarafından satın alınmıştır. Ancak şahsi bir mülk olsa bile hala özel günlerde ziyaretlere açılmaktadır.

Trilye Gezi Rehberi
Taş Mektep

4. Taş Mektep: En dikkat çekici yapılardan biri olan Taş Mektep, 1909 yılında Neo-klasik tarzda yapılmıştır. Yapı mübadeleden sonra 1924 yılında, Kazım Karabekir tarafından şehit, öksüz ve yetim çocukların okudukları Dâr-ül Eytam (Öksüz Yurdu) olarak açılmıştır. Kısa bir süre sonrada İlkokula dönüştürülmüş ve uzun bir zaman burada eğitim verilmiştir. Ta ki binada yapısal sorunlar başlayıncaya kadar. 1988 yılında ise bina tamamen boşaltılmıştır. Günümüzde bina hala boştur. Restorasyonu bittikten sonra binanın kültür ve turizm merkezi olarak hizmet vereceğine dair söylentiler vardır.

Trilye Gezi Rehberi
Kültür Merkezi

5. Trilye Kültür Merkezi (Aziz Vasil Kilisesi): Taş Mektep’in yanında bulunan Aziz Vasil Kilisesi zamanında okulun yemekhanesi olarak kullanılmıştır. Daha sonradan dönem dönem sinema ve düğün salonu olarak hizmet verse de, restorasyonu yapıldıktan sonra kültür merkezi olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Trilye Gezi Rehberi
Tarihi Çeşme

6. Tarihi Çeşmeler: Trilye de bir çok tarihi çeşme bulunmaktadır. Sokaklarda gezerken bu çeşmelere rastlamanız mümkündür. Bunların en dikkat çekici olanlarından biri Sofalı Çeşme’dir. Bu çeşme Bizans döneminden kalma bir çeşmedir. Bizans yapılarında ne için kullanıldıklarını göstermek için semboller bulunmaktadır. Sofalı Çeşme’nin üzerinde de bir su terazisinin kabartması bulunmaktadır.

Trilye Gezi Rehberi
Eski Postane

7. Postane Binası: Bina 1902 yılında postane olarak hizmete açılmış olsa da artık bu amaçla kullanılmamaktadır. Bina mimari olarak ilk katı taş, diğer katları ahşap olarak inşa edilmiştir. Günümüzde ise bina restore edildikten sonra dükkan olarak hizmet vermektedir.

Trilye Gezi Rehberi
Kumyaka – © Utku Aydoğan

8. Kumyaka (Siği): Mudanya ile Trilye arasında kalan ve eski adı ile Siği olarak bilinen Kumyaka, eski bir Rum yerleşkesidir. Mudanya’ya uzaklığı 7 km mesafededir. Ufak bir koyun hemen arkasında yer alan köy, eski Rum yapılarını görmek isteyenlerin uğraması gereken yerlerin başında gelir. IV. Konstantinos Porphyrogenetos tarafından yaptırılan ve dünyanın en eski üçüncü kilisesi olan Baş Melek Kilisesi, Kumyaka Köyü’nde yer almaktadır. 1862 yılında bir tamirat geçirmiş olsa da şimdilerde virane bir haldedir.

Bursa Trilye’de Kalınacak Yerler

Trilye Gezi Rehberi
Akide Butik Otel

Bursa Trilye Nerede?

Trilye, Bursa’nın bir ilçesi olan Mudanya’da yer alır ve Marmara Denizi’ne kıyısı vardır. Türkiye haritası göz önüne alındığında ise Yalova Armutlu’nun tam karşısında konumlanmıştır.

İstanbul – Trilye arası yaklaşık 175 km uzaklıkta olup, 2,5 – 3 saatlik sürüş mesafesindedir.

Bursa Trilye’ye Nasıl Gidilir? Yol Tarifi

Trilye Gezi Rehberi

Kendi arabanız ile İstanbul’dan Trilye’ye gitmek isterseniz, Anadolu Yakası’ndan TEM Otoyolu’ndan devam ederek ve Osmangazi Köprüsü’nü kullanarak Osmangazi’ye ulaşmalısınız. Osmangazi çıkışından çıktıktan sonra ise Mudanya yoluna girmeli ve sahil yoluna bağlandıktan sonra düz devam ederek Trilye’ye varmalısınız.

Köprüyü kullanmak istemezseniz körfezi dolaşarak ve fazladan 75 km yol yaparak da Trilye’ye gidebilirsiniz. Bunun için TEM Otoyol’undan köprüye sapmadan İzmir istikametinde düz devam etmelisiniz ve Gölcük, Yalova, Orhangazi, Gemlik, Bursa, Mudanya ve Trilye rotasını izlemelisiniz.

Bursa Trilye’ye deniz otobüsü ile gitmek isterseniz, Yenikapı’dan kalkan İDO ile Bursa Mudanya’ya gelebilir ve dolmuşlar ile Trilye’ye ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki linkte feribot sefer saatlerini görüntüleyebilirsiniz.

İDO Yenikapı – Bursa Mudanya Feribot Seferleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir