Tokat Saat Kulesi

Birçok şehrin simgesel yapıları vardır. Tokat ili için saat kulesi bu simgesel yapılardan biridir. Tokat Saat Kulesi, şehrin her yerinden görülecek şekilde inşa edilmiştir.

Kule Ne Zaman ve Neden Yapıldı?

Tokat Saat Kulesi Eski Siyah Beyaz Fotoğrafı
Saat kulesinin eski tarihli siyah beyaz fotoğrafı

Kule 1902 yılında II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı onuruna yaptırılmıştır. II. Abdülhamid adına bu dönemde Türkiye’nin dört bir yanına saat kuleleri diktirilmiştir.

Tokat Saat Kulesi Hikayesi

Tokat Saat Kulesi Tepeden Görüntüsü
Kulenin tepesinin görünümü ve Tokat manzarası

Tokat Saat Kulesi, 1902 yılında 3 katlı olarak yapılmış ancak 1915 yılına gelindiğinde 1 kat daha eklenmiş ve kule 33 metre yüksekliğe ulaşmıştır. Kule kesme taş kullanarak inşa edilmiştir. Saat kulenin inşası halkın yardımıyla Mutasarrıf Bekir Paşa ve Belediye Reisi Mütevelli oğlu Enver Bey tarafından yaptırılmıştır. Saat kulesinin sesi 1902 yılından bu yana hala şehrin her yerinden duyulmaktadır. Kule tek bir mekanizma üzerinde 4 kadranı çalışan ve her yarım saat ve saat başlarında iki dakika ara ile çalmaktadır.

Tokat Saat Kulesi Saatçi

Tokat Saat Kulesi Gece Saatçi Dükkanı
Niksarlı Saatçi Ahmet Unan’ın Kule Saat isimli dükkanı

Tokatlı hayırsever ve aynı zamanda bir saatçi olan Niksarlı Ahmet Unan isimli kişi, çeyrek asırdır bu saati her sekiz günde bir kurmaktadır. Böyle bir saati kurmak ustalık istediğinden dolayı bu saatçi dışında kuleye kimse girmemektedir. Saat kulesi resmi olarak noterden üzerine zimmetlenmiştir.

Tokat Saat Kulesi Kitabesi

Tokat Saat Kulesi Gece Karla Kaplı Fotoğrafı
Saat kulesinin karla kaplı bir gece fotoğrafı

Saat kulesinin bir kitabesi kitabesi vardır fakat vandalların kitabeyi kazıyarak yok etmesinden dolayı ne yazıktır ki okunamamaktadır.

Tokat'ta gezilecek yerler listesi için Tokat Gezi Rehberi sayfamıza, tüm saat kuleleri için Türkiye'nin Saat Kuleleri listemize göz atabilirsiniz.

Tokat Saat Kulesi Nerede?

Tokat ilinin merkezinde Behzat semtinde bulunmaktadır. Kule ayrıca semtin adını almış olan Behzat Camii’nin de tam yanı başındadır ve adeta caminin ikinci minaresi görünümündedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir