Gökçeada Tepeköy

Gökçeada’nın eski Rum köylerinden biridir Tepeköy. Eski kayıtlara göre Agriliá veya Agridya (küçük tarlalar) isimleriyle anılan bu şirin köy, Gökçeada’ya tatil için gelen herkesin, mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Volkanik bir tepe olan Aya Dimitri’nin yamacında kurulmuş olan köy, aynı zamanda adanın da en yüksek rakımlı köyü konumundadır. Bu nedenledir ki adı da Türkçe’ye çevrildiğinde Tepeköy olmuştur.

Gün Batımı Eşliğinde Semadirek Manzarası
Gün Batımı Eşliğinde Semadirek Manzarası – 2021

1950’li yıllarda 1100’e yakın nüfusu olan köy, siyasi kararlar yüzünden yıllar içinde 39’a kadar gerilemiş. Daha eski yıllarda İstanbul’a göç eden Barba Yorgo isimli şahıs, doğduğu köye geldiğinde köy adeta bir hayalet köy durumundaymış. Her yer yıkık ve viran bir halde… 1996 senesinde kendi evini tamir ettirerek başlamış köyde yaşamaya. Sonrasında bir taverna işletmesi kurmuş. Devamında ise Barba Yorgo’nun girişimleri sayesinde köye eski sakinleri yavaş yavaş dönmeye ve evlerini tamir ettirmeye başlamışlar. Böylelikle adanın en çok dikkat çeken köylerinden biri olmayı fazlasıyla hak etmiş.

Tepeköy Baraj Manzarası
Köyden Baraj Manzarası – 2017

En popüler gezi noktası olan Tepeköy’de her sene 15 Ağustos’ta Meryem Ana Bayramı kutlanır. Etkinlik aynı zamanda Gökçeada’nın da en büyük etkinliğidir. Başka yerlerde yaşayan İmrozlular her sene bu zamanda adaya ulaşarak etkinliğe katılmaya çalışır. 14 Ağustos’ta büyük baş kurbanların kesilmesiyle başlar. Kesilen kurbanlar köydeki kilisenin avlusuna getirilen kazanlarda pişirilir, keşkekler yapılır. 15 Ağustos sabahı ise pişirilen yemekler adadaki insanlara dağıtılır. Sonrasında ise mezarlık ziyaretleri yapılır ve evlere dağılarak misafirler ağırlanır. Sofralar kurulur, eskide kalan anılar yad edilir ve yeni güzel anılar yaratmak için yenip içilir, şakalar yapılır ve doyasıya eğlenilir…

Meryem Ana Etkinliği
Meryem Ana Etkinliği – 2017 © Κωνσταντίνος Βακουφτσής

Gökçeada Tepeköy Yeme/İçme ve Eğlence?

  • Cafe Tepeköy: Tepeköy’e gezmek için gittiğimizde uğramak zorunda hissettiğimiz mekanların başında Cafe Tepeköy geliyor bizim için. İşletmecisi bir Rum fakat çok misafirperver. Eski Rum binalarından birinde işletilen salaş bir mekan. Tam olarak köy meydanında bulunuyor. Karşısında bir kafeterya ve iki de taverna yer alıyor. Önünde yer alan sandalyelere oturarak meydandan gelip geçenleri izlemek çok keyifli. Hemen yanında Tepeköy Muhtarlığı yer alıyor. Muhtarlığın kapalı olduğu saatlerde biraz daha yüksekte kalan muhtarlığın sandalyelerinde de oturulabiliyor. En azından biz öyle yaptık. Buradan daha panoramik bir bakış açısı yakalayabiliyorsunuz. Ne yenir / ne içilir diye soracak olursanız, Cafe Tepeköy’de Gökçeada’nın en iyi frappesini yudumlamanızı ve bol pudra şekerli Kavala Kurabiyesi’ni yemenizi tavsiye ediyoruz. Bunun dışında sakızlı muhallebi ve mekana özel bir tat olan Galaktobureko’yu (Laz böreği benzeri tatlı bir börek) da deneyebilirsiniz.
Gökçeada Tepeköy
Cafe Tepeköy – Öner © 2021

Açıkçası Galaktobureko bizim damak tadımıza pek hitap etmese de farklı tatları deneyimlemek isteyenler için bir tercih. Ayrıca Frappe siparişi verdikten sonra yanında bir de soğuk su isteyin. Nedenine gelirsek, frappeden yudumladıkça üzerine su ilave ediyorsunuz ve frappe miktarını artırmış oluyorsunuz. Bunu biz uydurmadık, yerli frappeyi bu şekilde tüketiyor. Biz de size bu tüyoyu adaya gitmeden evvel verelim istedik.

  • Barba Yorgo Taverna: Köye ikinci bir şans vererek canlanmasına vesile olan kişinin açtığı mekan. Tepeköy’e ziyarette bulunanların da uğramadan dönmeyeceği yerlerden bir tanesi. İlk kurulduğu zamanlarda köyün meydanında yer alan işletme, işlerin artması ile birlikte köyün girişinde sol tarafa taşınmış. Mekana ait üzüm bağlarından ev yapımı şaraplar üretiyorlar. Tavernaya gelen ziyaretçiler de tadım yapıp satın alabiliyorlar. Mekan akşam saatlerinde ise tamamen eğlence yerine dönüşüyor. Güneşin batması ile birlikte masalar dolup taşıyor, misafirler ise Yunan müzikleri eşliğinde yiyip, içip, eğleniyorlar.
Gökçeada Tepeköy
Barba Yorgo Taverna – 2021 © Yavuz Yücetürk
Barba Yorgo Taverna Rezervasyon: 0286 887 42 47

Gökçeada’da yer alan hemen hemen bütün restoranlar ve eğlence mekanları tamamen dolu olarak iş yapıyorlar. Eğer akşam saatlerinde bir mekana gitmeyi düşünüyorsanız en az bir gün öncesinden arayarak randevu oluşturmanızı tavsiye ediyoruz. Aksi halde boş masası bulunan mekan arayıp durmaktan modunuz düşebilir ve eğlenmeye geldiğiniz adada moral bozukluğu yaşayabilirsiniz.

  • Angelikis Taverna: Köy meydanında bulunan iki tavernadan birisidir. Mekanın sahibi Angelika da, tıpkı Barba Yorgo gibi köyüne geri dönerek yerleşen ve mekan açan bir diğer kişidir.
Gökçeada Tepeköy
Angelikis Taverna – 2019
Angelikis Taverna Rezervasyon: 0531 220 02 86
  • Meraklis Taverna: Angelikis’in hemen yanında yer alan bir diğer taverna mekanıdır. Angelika’nın eski şefinin Angelikis’ten ayrılarak açtığı bir mekandır.
Meraklis Taverna
Meraklis Taverna Girişi
Meraklis Taverna Rezervasyon: 0530 118 23 00
  • Agridia Taş Cafe: Köy meydanında bulunan ve Cafe Tepeköy’ün tam karşısında kalan bir diğer kafeteryadır. Burada da benzer şeyleri bulabilirsiniz.
  • Yanık Kaşık: Köyün girişinde sağda, Özel Rum Lisesi’nin hemen yanında yer alıyor. Misafirler mekana genellikle kahvaltı yapmaya ve mantı yemeye gidiyorlar. İçinde salıncak bulunan sevimli ve düzenli bir bahçesi var. Mekanın işletmecisi de aynı zamanda bir kadın. Yemek yemenin dışında, işletmede ayrıca ev yapımı reçeller ve mekana ait çeşitli ürünler satılıyor.v
  • İspilya Taverna: Köyün dışında, Çınaraltı yolu üzerinde, deniz manzaralı ve işletmecisi Türk olan bir mekan. Misafirlerinin yorumları da oldukça olumlu yönde.
İspilya Taverna Rezervasyon: 0533 737 65 63

Gökçeada Tepeköy’de Neler Yapılır?

Yukarıda bahsettiğimiz yeme/içme ve eğlencenin dışında Tepeköy’de gezilecek yerler ve yapılacak şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Köy Meydanı - Temmuz 2020
Köy Meydanı – Temmuz 2020
  • Sokaklarında adım adım yürümek, Rum evlerini seyre durmak ve geçmişte burada yaşayan insanların neler yaptıklarını hayal etmek ve yanınızdakiler ile bu konuda konuşmak.
  • Açık ise Agridia Kilisesi’ni ziyaret etmek.
  • Agridia Rum Mezarlığı’na gitmek.
  • Tepeköy Çınaraltı: Tepeköy’e gidip de buraya gitmemek olmaz. Yüksek bir tepeden Semadirek Adası ve Ege Denizi manzarası. Hava çok açıksa belki Batı Trakya topraklarını bile görebileceğiniz bir nokta. Araç için park alanı var. Otoparkın içinde 600 yaşından büyük koca bir çınar ağacı var. Ağacın hemen yanında da, volkanik tepenin derinlerinden çıkıp gelen içme suyu akıyor. Son birkaç senedir seyir tepesinde bir çay bahçesi işletmesi hizmet veriyor. Bu arada gün batımı seyri için harika bir nokta olduğunu da vurgulayalım.
Tepeköy Çınaraltı Manzarası
Çınaraltı – 2017

Gökçeada’ya gelip denize girmeden dönmek olmaz. Bizim için Gökçeada’nın en iyi plajı Kefalos (Aydıncık) Plajı’dır. Daha önce bu plaja gidip yüzmediyseniz kesinlikle bir gününüzü buraya ayırmanızı tavsiye ediyoruz. Plaj hakkında detaylı bilgi için Kefalos Plajı sayfasına göz atabilirsiniz.

Tepeköy Otel, Pansiyon ve Konaklama?

Gökçeada Tepeköy
The Hill Village House

Gökçeada’ya gittiğinizde ilçe merkezinde değil de tarihi bir köyde konaklamak istiyorsanız Tepeköy’de nerede kalınır listemize göz atabilirsiniz:

Gökçeada Tepeköy Nerede?

Tepeköy, Çanakkale, Gökçeada’da yer alan turistik bir köydür. Gökçeada ilçe merkezine yaklaşık 8 km mesafededir ve volkanik bir tepenin yamacına kurulmuştur.

İstanbul – Gökçeada Tepeköy arası yaklaşık 350 km civarında olup, 5 saatlik sürüş mesafesindedir. Ek olarak eski feribotlar 1sa.45dk, yeni feribotlar ise 1sa.15dk civarında, tek yönlü gidiyorlar. Feribot sırası varsa beklemek ise ayrı bir zaman kaybı.

Özellikle yaz aylarında feribot sırası beklemek insanı çileden çıkartabiliyor. Adaya erkenden ulaşmak isterseniz gece ya da çok erken saatlerde iskeleye gelip önlerde sıraya girebilirsiniz. Bazı zamanlarda Gestaş Gökçeada Online Bilet sayfası da hizmet veriyor. Bu sayfadan online bilet alarak sıraya girmeden feribota girme şansı yakalayabiliyorsunuz. Fakat bu yöntem gişeden bilet almaktan daha pahalıya geliyor!

Tepeköy’e Nasıl Gidilir?

Gökçeada Feribotu
Gökçeada Feribotu – Temmuz 2017

Özel araç ile İstanbul’dan Tepeköy’e ulaşmak isterseniz, TEM Otoyolu’nu kullanabilir ve Kınalı gişelerinden çıkış yaptıktan sonra Tekirdağ-Malkara istikametinde devam edebilirsiniz. (Malkara-Evreşe arasını yeni otobandan giderseniz yakıt ve zaman anlamında daha karlı olursunuz.) Gelibolu sınırına ulaştıktan sonra Eceabat istikametine devam etmeli ve Eceabat girişine gelmeden sağa, yani Kabatepe Feribot İskelesi tabelasına dönmelisiniz. İskeleye ulaştıktan sonra feribot sırasına girerek adaya ulaşmalı ve Gökçeada Merkez’den de Tepeköy istikametine devam ederek köye varmalısınız.

Gökçeada’daki diğer yerleri görüntüleyebilmek için Gökçeada’da Gezilecek Yerler listemize de göz atabilirsiniz.

İstanbul’dan Gökçeada Tepeköy’e Otobüsle Nasıl Gidilir?

İstanbul Esenler’den hareket eden Truva Turizm ile direkt olarak Gökçeada’ya seyahat edebilir ve sonrasında ister taksi ile isterseniz de köy minibüsü ile Tepeköy’e ulaşabilirsiniz. Ana yolda otostop da ayrıca tercih edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir