Gülhane Sarnıcı

Gülhane Sarnıcı, Roma İmparatorluğunun ardından hüküm süren Bizans İmparatorluğu’nun ilk dönemlerinde inşa edilmiş ve yaklaşık olarak 1600 yıllık olduğu düşünülen bir su sarnıcıdır. Adını aldığı Gülhane Parkı‘nın içerisinde yer almaktadır. Geçmişte kullanılmayan ve kapalı olan sarnıç, İBB tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının yapılmasının ardından 30/03/2023 tarihi itibariyle ziyaretçilere kapılarını açmıştır.

Gülhane Sarnıcı İçi

Gülhane Sanat adı ile lanse edilen mekanın içerisinde birbirinden farklı sanatsal çalışmalar yer alıyor. Bu eserler loş bir ışıklandırma ile birlikte ziyaretçinin izlenimine sunuluyor. Özellikle duvarlara yansıyan eserlerin gölgeleri oldukça etkileyici bir ortam oluşturuyor.

Gülhane Sarnıcı’nın Mimarisi

Gülhane Sarnıcı Tavanı

Sarnıçın içerisi tek odalı ve yüksek tavanlıdır. Tavanda ufak kiremit dizilerek yapılan kubbeler ve kubbelerin dört köşesine birer sütun denk getirilerek inşa edilen Gülhane Parkı Sarnıcı, Yerebatan ve Şerefiye Sarnıçları’nın ardından ziyaret gerçekleştirilen üçüncü sarnıç olma niteliği de taşıyor.

Gülhane Sarnıcı Çeşmesi

Binanın dış duvarlarının önünde yer alan avluda ise Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma mermer bir çeşme yer alıyor.

Gülhane Sarnıcı Nerede?

Konum olarak İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alır ve Topkapı Sarayı ile Sirkeci arasında kalan Gülhane Parkı içerisindedir.

Gülhane Sarnıcı Yol Tarifi

Sarnıca gitmek için en rahat ve hızlı ulaşım tercihi toplu taşımadır. T1 numaralı Kabataş-Bağcılar tramvay hattı binerek Gülhane durağında inebilir ve kısa bir yürüyüşün ardından Gülhane Parkı’na ulaşabilirsiniz.

İstanbul'da gezilip, görülmesi gereken diğer yerleri merak ediyorsanız İstanbul'da Gezilecek Yerler isimli listemize bakmanızı tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Gülhane Sarnıcı’na giriş ücretli mi?

Hayır, Sarnıç içerisine giriş ücretsiz olup, Hergün 10:00-18:00 saatleri arasında gidip ziyaret edebilirsiniz.

Gülhane Parkı Sarnıcı’nı kim yapmıştır?

Tam olarak kimin yaptırdığı bilinmese de Bizans İmparatorluğu’nun ilk dönemlerinde yapıldığı düşünülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir