Zeytinliköy

Zeytinliköy, Gökçeada’nın en çok sevilen ve ziyaret edilen, eski Rum köylerinden biridir. 1928 yılındaki kayıtlara göre köyün ismi Ayatodori olarak geçmektedir. (Ayatodori, Yunanca’da “Aziz Theodorlar” anlamına gelmektedir.) Köy bir tepe üzerine kuruludur ve ada merkezine yaklaşık 4 km mesafede bulunmaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi zeytin ağaçlarının içinde şirin bir köydür. Köyde şu anda yaklaşık 150 kişi ikamet etmektedir.

Zeytinliköy taş sokaklar
Taş sokaklar

Zeytinliköy adadaki en eski köylerden biri olmasına rağmen son derece bakımlı ve eski taş evleri ile sapasağlam ayakta durmaktadır. Köye tekrardan geri dönüş yapan Rum vatandaşlar eski evlerini restore ederek hem burada yaşamaya başlamış hem de köydeki binaları cafe veya otele dönüştürmüş, bu mekanlara yeniden hayat vermişlerdir.

Zeytinliköy’ün taş sokaklarında gezerken, köydeki cafelerden herhangi birine uğrayabilir, dibek kahvesinin ve lezzetli rum tatlılarının tadına bakabilirsiniz.

Zeytinliköy Ortodoks Kilisesi
Zeytinliköy Ortodoks Kilisesi

Köy, Ortodokslar için özel bir yere sahiptir. Çünkü 1991 yılında patrik ilan edilen Bartholomeos bu köyde doğmuştur. Bartholomeos‘un bronz bir heykeli köyün kilisesinin önündeki park alanına yapılmıştır. Patrik senede birkaç kez doğduğu evi ziyaret etmektedir. Adanın en eski kilisesi olan Agios Georgios kilisesi de burada bulunmaktadır.

Zeytinliköy’de Ne Yenir?

Turistik açıdan önemli bir yerleşim yeri olan bu köye genellikle Rum tatlıları yemek için gidiliyor. Tatlıların yanında dibek kahvesi içmek de ayrıca popüler seçeneklerden birisidir. Otellerin restoranlarında canlı müzik eşliğinde akşam yemeği yemek de ayrı bir seçenek.

Zeytinliköy Rum Tatlıları
Zeytinliköy Rum Tatlıları

Madam’ın Özel Dibek Kahvesi: Babasından kalan mekanı 1970 yılından beri işleten Madam Estratia, 2003 yılında vefat etmiş ve sonrasında aile bireylerinden birisi işletme görevini devralmış. Mekanın adından da anlaşılacağı üzere dibek kahvesinin içileceği en popüler yer.

Zeytinliköy Madamın Dibek Kahvesi
Madamın Dibek Kahvesi

Dibek kahvesi aslında bildiğimiz Türk Kahvesi’nden farklı bir tadı olmayan, sadece çekiliş şekli farklı olan bir kahve. Kahve çekirdekleri genellikle taş veya tahta bir havanda dövülerek elde edilir. Farklı bir tat almak isteyenler var ise gitmeden önce bilmelerini isteriz. Aksi taktirde hüsrana uğrayabilirler.

Son Vapur Meyhane
Son Vapur Meyhane

Son Vapur: Konum olarak köyün girişinde sağda kalıyor. Mekanın konsepti akşam yemeği ve canlı müzik. 2021 yılında bir akşam yemeğine rezervasyon yaptırıp gittik. Mekan oldukça temiz, çeşit çeşit mezeleri var. Yemeklerinin tadı da oldukça iyiydi. Müzik için sahne alan kadın şarkıcı ise sahne anlamında çok başarılıydı. Gittiğimiz tarihe göre gelen hesap ise oldukça tatminkardı ve mekandan memnun ayrıldık. Son Vapur’a gitmek isterseniz, en geç bir gün öncesinden rezervasyon yaptırmayı unutmayın. Aksi taktirde gittiğinizde yer bulamayabilirsiniz.

Son Vapur Rezervasyon: 0538 415 57 00

Zeytinliköy’de Ne Yapılır?

Karşıdan Zeytinliköy
Karşıdan Zeytinliköy
  • Arnavut kaldırımlı sokaklarda yürüyüş yaparak taş evleri inceleyebilir ve fotoğraf çekilebilirsiniz. Ara sokaklara girmekten çekinmeyin.
  • Köyün meşhur içeceği dibek kahvesi içilebilir. Soğuk bir içecek isteyenler ise frappe ya da naneli limonata tercih edebilir. E oralara kadar gitmişken Rum tatlılarını da yememek olmaz 🙂
  • Ara sokaklarda yer alan hediyelik eşya mağazaları gezilebilir.
  • Akşam yemeği için meyhanelere ya da restoranlara gidilebilir.

Zeytinliköy’de Nerede Kalınır?

  • Yeşil Ev Butik Otel & Kafe
  • Zeydali Hotel
  • Son Vapur Otel
  • Panayota Evi

Gökçeada Zeytinliköy Nerede?

Zeytinliköy, Çanakkale, Gökçeada’da yer alan turistik bir köydür. Gökçeada ilçe merkezine yaklaşık 4 km mesafededir.

İstanbul – Gökçeada Zeytinliköy arası yaklaşık 350 km civarında olup, 5 saatlik sürüş mesafesindedir. Ek olarak eski feribotlar 1sa.45dk, yeni feribotlar ise 1sa.15dk civarında gidiyorlar. Bir de feribot sırası beklemek de oldukça zaman alabiliyor.

Özellikle yaz aylarında feribot sırası beklemek insanı çileden çıkartabiliyor. Adaya erkenden ulaşmak isterseniz gece ya da çok erken saatlerde iskeleye gelip önlerde sıraya girebilirsiniz. Bazı zamanlarda Gestaş Gökçeada Online Bilet sayfası da hizmet veriyor. Bu sayfadan online bilet alarak sıraya girmeden feribota girme şansı yakalayabiliyorsunuz. Fakat bu yöntem gişeden bilet almaktan daha pahalıya geliyor!

Zeytinliköy’e Nasıl Gidilir? Yol Tarifi

Zeytinliköy Yol Ayrımı
Yol Ayrımı

Özel araç ile İstanbul’dan Zeytinliköy’e gitmek istiyorsanız, TEM Otoyolu’nu kullanabilir ve Kınalı gişelerinden çıkış yaptıktan sonra Tekirdağ-Malkara istikametinde devam edebilirsiniz. (Malkara-Evreşe arasını yeni otobandan giderseniz yakıt ve zaman anlamında daha karlı olursunuz.) Gelibolu sınırına vardıktan sonra Eceabat istikametine devam edilmeli ve Eceabat girişine gelmeden sağa, yani Kabatepe Feribot İskelesi’ne dönmelisiniz. İskeleye vardıktan sonra ise feribot kuyruğuna girerek adaya ulaşmalı ve Gökçeada Merkez’den de Zeytinliköy istikametine devam etmelisiniz.

Gökçeada’daki diğer yerleri görüntüleyebilmek için Gökçeada’da Gezilecek Yerler listemize de göz atabilirsiniz. Ayrıca Gökçeada’daki en beğendiğimiz plajı merak ediyorsanız Kefalos Plajı sayfasını inceleyebilirsiniz.

İstanbul’dan Zeytinliköy’e Otobüsle Nasıl Gidilir?

İstanbul Esenler’den hareket eden Truva Turizm ile direkt olarak Gökçeada’ya seyahat edebilir ve sonrasında ister taksi ile isterseniz de köy minibüsü ile Zeytinliköy’e ulaşabilirsiniz. Ana yolda otostop da ayrıca tercih edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir