Gökçeada Kaleköy

Gökçeada Kaleköy, adanın en hareketli ve eğlenceye yönelmiş olan köyüdür. Köyün adı 1890 yılı kayıtlarında Kastron, 1928 kayıtlarında ise Kastro olarak geçmektedir. Kastro ise Yunanca’da kale anlamına gelmektedir. Küçük bir tepe üzerine kurulu olan köy, kentsel sit alanı olarak korunmaktadır. Bundan dolayı eski binaların yenilenmesi için öncelikle Anıtlar Kurulu’ndan onay alınması gerekmekte. Ayrıca günümüzde bu köyde, sadece taş binaların yapımına izin veriliyor.

Gökçeada Kaleköy
Yukarı Kaleköy’den Liman Manzarası – Kemal Burungiray © 2022

Köy, Yukarı Kaleköy ve Aşağı Kaleköy olarak ikiye ayrılıyor. Aşağı tarafta yani Kaleköy Limanı kısmında ekseriyetle balık restoranlar, barlar, diğer eğlence mekanları ve oteller yer alıyor. Özellikle yaz mevsiminde, akşamları, Gökçeada’daki en hareketli nokta diyebiliriz.

Adaya tatil ya da kültür turu yapmak için gelenler, akşamları kordonda kısa bir yürüyüş yapabilir ve alkol kullanmayı tercih ediyorlarsa balık restoranlarda, tavernalarda ya da canlı müzik olan barlarda vakit geçirip eğlenebilirler.

İmroza Ada Kokulu Sabun Atölyesi
İmroza Ekolojik Yaşam ve Ada Kokulu Sabun Atölyesi

Yukarıda kalan kısımda yani Yukarı Kaleköy’de ise, adanın en eski kalıntılarından biri olan ve Cenevizliler tarafından inşa edilen İskitler Kalesi bulunmaktadır. Fakat ne yazık ki birkaç duvardan başka bir şey kalmamış durumda. Adaya gelen ziyaretçiler için, burada gün batımını izlemek, yapılması gereken en önemli şeylerin başında geliyor. Semadirek Adası manzarasına karşı oturarak bir şeyler yiyip içmek isteyenler için iki de restoran bulunuyor.

Gökçeada Kaleköy Gün Batımı Manzarası
Gökçeada Kaleköy Gün Batımı Manzarası – Temmuz 2021

Yukarı Kaleköy’ün tepesinde yer alan kale kalıntılarının arasında gün batımını seyretmek, gerçekten insanı mest eden bir aktivite. Özellikle de yanınızda sevdiceğiniz var ise.

Yukarı Kaleköy’de manzara, gün batımı ve restoranların dışında bir de Gökçeada’nın tek sabun atölyesi bulunuyor. Bu sabun atölyesinde birbirinden farklı kokularda ve çeşitlerde sabunlar üretilip, satılıyor. Kaleköy’e kadar gitmişken buraya da uğramanızı tavsiye ediyoruz. Bu arada İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Gökçeada Deniz Araştırma Birimi de Kaleköy’de yer alıyor.

Gökçeada Kaleköy Semadirek Manzarası ve Günbatımı - Temmuz 2020
Semadirek Manzarası ve Günbatımı – Temmuz 2020

Gökçeada Kaleköy Yeme/İçme ve Eğlence?

İmroz Poseidon Restoran: Yukarı Kaleköy’de ve kale kalıntılarının yan tarafında yer alıyor. Mekana genellikle, gün batımını izlemek ve devamında akşam yemeği yemek için gidiliyor. Ana menüsü balık ve balık ürünleri üzerine.

İmroz Poseidon Restoran Rezervasyon: 0553 410 3462

Alkol tüketilen bir mekan fakat biz alkol içmediğimiz için suyla yetindik 🙂 Ayrıca mekana gelmeden en az birgün önce arayarak yer ayırtmanızı öneriyoruz. Burası da diğer popüler restoranlar gibi, yaz aylarında, hızla dolabiliyor. Bu arada Aşağı Kaleköy’de yer alan Kokoreççi oldukça meşhur. Fakat biz tadından çok memnun kalmadık. Belki bize denk geldi bilmiyoruz lakin bağırsaklar kötü kokuyordu.

Gökçeada Kaleköy
Önde İskitler Kalesi Kalıntıları, Arkada Semadirek Adası

Yakamoz Motel ve Restoran: Poseidon’un biraz alt tarafında kalıyor. İmroz Poseidon’a ek olarak konaklama imkanı mevcut.

Yakamoz Restoran Rezervasyon: 0286 887 2057
Gökçeada Kaleköy
Restoran ve Barlar – 2021

Mustafa’nın Kayfesi: Yukarı Kaleköy’e gidenlerin sıklıkla uğradığı, koca çınar ağacının altında yer alan ve harika bir manzarası bulunan çay bahçesi. Köyün tam ortasında yer alıyor ve fiyatları makul denilebilir. Serpme köy kahvaltısı için tercih edilebilecek mekanlardan biridir.

Gökçeada Kaleköy
Mustafa’nın Kayfesi’nden Manzara

Eleni Rum Tavernası: Aşağı Kaleköy’de kordonda yer alıyor. Diğer köylerdeki klasik Rum tavernalarının benzeri niteliğinde. Balık ürünleri popüler yiyecekleri arasında. Mekana gidenler, özellikle balık köftesinin tadına bakılmasını tavsiye ediyor.

Eleni Rum Taverna Rezervasyon: 0286 887 2444

Gökçeada Kaleköy’de Gezilecek Yerler?

Gökçeada Kaleköy
Yıldız Koyu Plajı – Temmuz 2022
  • Gün batımı izlenebilir.
  • Kale kalıntıları arasında yürüyüş yapılabilir.
  • Kordonda akşam yürüyüşü yapılabilir.
  • Tekne ile koy gezisi ve tüplü dalış için limana uğranabilir.
  • Kordonda yer alan akşam pazarında hediyelik eşyalara göz atılabilir.
  • Sabun atölyesine giderek sabun çeşitlerini inceleyebilir ve beğediklerinizi satın alabilirsiniz.
  • Yıldız Koyu Plajı‘nda yüzülebilir.

En İyi Kaleköy Otelleri, Pansiyon ve Konaklama

Gökçeada Kaleköy
Begonvil Otel
  • İmroz Begonvil
  • Anemos Hotel
  • The Castle Boutique Hotel
  • Petit Jardin Boutique Hotel
  • Eflin Butik Otel
  • Değirmen Konukevi
  • Gökçeada Anı Pansiyon
  • Mustafa’nın Fidan’ı

Gökçeada Kaleköy Nerede?

Kaleköy, Gökçeada Merkez’e 5 km uzaklıkta olup, adanın batısında yer almaktadır.

İstanbul – Gökçeada Kaleköy arası yaklaşık 355 km mesafede olup, 5 saatlik sürüş mesafesindedir. Bir de feribot sırası ve yolculuğu da sürüş mesafesine eklenmektedir. Eski feribotlarla 1sa.45dk, yeni feribotlarla 1sa.15dk civarında yolculuk yapılıyor.

Gökçeada Kaleköy Yol Tarifi, Nerede?

Kaleköy Yol Tarifi
Kaleköy Yol Tarifi

Özel aracınıla İstanbul’dan Kaleköy’e ulaşmak isterseniz, TEM’i kullanabilir ve Kınalı gişelerinden çıkış yaptıktan sonra Tekirdağ-Malkara istikametinde sürüş yapabilirsiniz. (Malkara-Evreşe arasını yeni otobandan giderseniz yakıt ve zaman anlamında daha karlı olursunuz.) Gelibolu sınırlarına girdikten hemen sonra Eceabat istikametine devam etmeli ve Eceabat girişine gelmeden sağ tarafa, yani Kabatepe Feribot İskelesi’ne sapmalısınız. Limana ulaştıktan sonra feribot sırasına girerek adaya ulaşmalı ve Gökçeada Merkez’den de Kaleköy istikametine devam ederek köye varmalısınız.

Gökçeada’daki diğer yerleri görüntüleyebilmek için Gökçeada’da Gezilecek Yerler listemize de göz atabilirsiniz.

Otobüsle İstanbul’dan Gökçeada Kaleköy’e Nasıl Gidilir?

İstanbul merkez otogarı Esenler’den hareket eden Truva Turizm ile direkt olarak Gökçeada’ya seyahat edebilir ve sonrasında ister taksi ile isterseniz de köy minibüsü ile Kaleköy’e ulaşabilirsiniz. Ana yolda otostop da ayrıca tercih edilebilir.

1 Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir