Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Kaz Dağları’nın eteklerinde, Bayramiç’e bağlı Evciler Köyü sınırlarında bulunan bir yeryüzü cennetidir Ayazma Pınarı. 490m rakımda yer alan Ayazma Pınarı aynı zamanda bir mesire alanıdır. 2008 yılında B tipi mesire alanı olarak tanımlanan yer, 2011 senesinde tabiat parkı olarak tescillenmiş. Ziyarete gidenlerin bir çoğu piknik veya mangal için burayı ziyaret etmektedirler.

Alplerden sonra dünyada en çok oksijen üreten ikinci dağ olan Kazdağları’nda yer alan tüm yerler için Kaz Dağları’nda Gezilecek Yerler listemize de göz atmak isteyebilirsiniz.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı Masalar

Kazdağları Ayazma Mesire Yeri özellikle Ata Demirer’in başrolündeki Eyvah Eyvah 2 isimli film vizyona girdikten sonra iyice popülerliğini kazanmış. Filmde Hüseyin (Ata Demirer) ve arkadaşlarının şarkı söyleyerek demlendikleri ve zehirli mantar yedikleri sahne Ayazma Pınarı’nda çekilmiştir.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı Tabelalar

Ayazma, kelime olarak soğuk su ve soğuk bölge anlamlarına gelmektedir. Adındaki “pınar” kelimesini ise tabitat parkı içinde bir kayadan fışkıran buz gibi kaynak suyundan almıştır. Bayramiç Ayazma Tabiat Parkı içerisinden gelen bu kaynak suyu kayalık bir yataktan akarak mesire alanı içerisinden geçer ve aşağılarda kalan tarlaları ve alabalık tesislerini sulamaktadır. Ayrıca suyun aktığı kayalık yatağın genişlediği noktada banklı masalar bulunuyor. Ziyaretçiler bu kısımda ateşsiz piknik yaparak aynı anda da ayaklarını buz gibi suya sokup rahatlayabiliyor. Elbette uzun süre ayakları suda tutmak ayrı bir maharet istiyor.

Ayazma Tabiat Parkı’nda kamp yapmak yasaktır. Yangınların arttığı dönemlerde ormanlık alanlara girişler yasaklanmakta olsa bile Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’na girebiliyorsunuz. En azından 2022 senesi için bu böyleydi. Elbette siz yine de kesin emin olmak için Evciler Muhtarlığı’na ya da park görevlilerine ulaşarak bu sorunuza net bir cevap kazandırabilirsiniz.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı Tahta Köprü

Ayazma Pınarı’nda ateşsiz piknik bölümünün dışında bir de ateşin yakılabildiği alan vardır. “Ayazma Pınarı’nda mangal yakmak yasak mı ya da serbest mi?” şeklinde arama yaparak yazımıza girmiş olanları ilgilendiren bu konunun aslı şöyledir. Ayazma’da mangal yakmak serbesttir. Elbette mangalınızı alıp dilediğiniz yerde yakabilirsiniz anlamına gelmiyor bu serbestlik. Mesire yerinin yalnızca belirli bir alanında mangal ve semaver yakılmasına izin verilmektedir. Ateş yakılabilen kısım parka giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan köprüyü geçince sağda yer alan restoranın arka tarafında kalıyor. Bu bölümde yine ateşsiz piknik yerinde olduğu gibi banklı masalar yer alıyor.

Ayazma Pınarı Mesire Yeri’nde çocuk parkı da bulunuyor. Çocuk parkının konumu ise mangal alanının sağ tarafında kalıyor. Eş, dost ve akrabalarınızla piknik yapıp sohbet ederken çocuğunuz da diğer ailelerin çocukları ile parkta vakit geçirebilir ve oyunlar oynayabilir.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı Ateşsiz Piknik Alanı

Sütun gibi dimdik ve ulu karaçam ağaçları ile kaplı olan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, aynı zamanda kestane, göknar, kayın, çınar, meşe gibi ağaçlara da ev sahipliği yapıyor. Tabiat parkında insanı etkileyen diğer şeyler ise yüzmilyonlarca yılda oluşup şu anki halini alan kayalardır. Farklı oluşum dönemlerinden birçok farklı türdeki kaya çeşidine Ayazma Pınarı’nda rastlayabiliyorsunuz.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı Karaçam Ağaçları

Ateşli ve ateşsiz piknik alanlarının bulunduğu mesire alanına elbette herkes piknik yapmak için gitmiyor. İsterseniz Ayazma Pınarı Tabiat Parkına giden herkes neler yapıyor bunlara da değinelim.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nda namaz kılma ibadetini yerine getirmek isteyenler için mescit yer almaktadır.

Ayazma Pınarı’nda Neler Yapılır?

  • Piknik
  • Mangal
  • Doğa Yürüyüşü (Trekking)
  • Harika doğasında fotoğraf ve video çekmek (Kişisel çekimlerin dışında, Gelin-damat fotoğrafları için çok tercih ediliyor.)

Ayazma Pınarı Yeme-İçme

Yanınızda getirdiğiniz yiyecek ve içecekleri tüketebileceğiniz gibi tabiat parkı içerisinde hizmet veren restoranlarda da yeme-içme ihtiyacınızı giderebiliyorsunuz. Yeşillikler içerisindeki park içinde ister yemek yiyerek karnınızı doyurabiliyorsunuz isterseniz de birer yorgunluk çayı veya kahvesi yudumlayabiliyorsunuz. Restoranlarda yemek yiyen kişiler özellikle kiremitte alabalık tercihinde bulunuyorlar. Elbette köy kahvaltısı için gelen de yok değil.

Özellikle Koç Ayazma Tesisleri’nde yer alan çardaklarda oturarak doyumsuz Ayazma Pınarı manzarası eşliğinde bir şeyler yiyip, içebilirsiniz. Ayrıca tabiat parkı içinde Evciler Muhtarlığı köy ürünleri satış noktası yer almaktadır. Tamamen doğal ve köy civarında üretilen, yetişen ve toplanan birbirinden farklı çeşitteki yöresel ürünlere uygun fiyatlara sahip olabiliyorsunuz.

Ayazma Pınarı Koç Ayazma Tesisleri

Ayazma Tabiat Parkı Restoranları

  • Koç Ayazma Tesisleri
  • Evciler Köyü Muhtarlığı Ayazma Tesisleri Yusuf’un Yeri

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı Nerede?

Ayazma Pınarı, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı Evciler Köyü sınırları içerisinde yer almakta olup, parkın işletme ihalesi 2036 yılına kadar Evciler Muhtarlığı’ndadır. Bayramiç’in merkezine 30 km, Evciler Köyü’ne ise 8 km uzaklıktadır. Aynı zamanda Kaz Dağları’nın eteklerinde yer almaktadır.

  • Bayramiç Ayazma arası 30 km mesafede olup, 40 dk. uzaklıktadır.
  • Çanakkale Ayazma Pınarı arası 100 km mesafede olup, 1 sa. 40 dk. uzaklıktadır.
  • İzmir Ayazma Pınarı Tabiat Parkı arası 325 km mesafede olup, 4 sa. 55 dk. uzaklıktadır.
  • İstanbul Ayazma Mesire Yeri arası 405 km mesafede olup, 5 sa. 20 dk. mesafededir. (Köprü ile)

Ayazma Pınarı’na Nasıl Gidilir?

Ayazma Pınarı Bayramiç Turizm Haritası
Bayramiç Turizm Haritası – Haritada Kurşunlu Köyü’nün civarında görüp de Skepsis Antik Kenti’ne gitmek isteyen olursa şunu belirtmek isteriz. Bölgede eski zamanlarda bir yerleşim varmış fakat şuan haritadaki aldatmacanın aksine yerlerdeki taşlardan ibaret bir tarladan ibaret. Aldatmaca diyoruz çünkü bir tabela bile bulunmuyor gideceğiniz yere dair. Kent çevredeki yaşayanlar tarafından talan edilmiş vaziyette. Eğer dikkatli incelerseniz köy evlerinde, duvarlarında ve bahçelelerinde Skepsis Antik Kenti’nden kalma sütunlara, lahitlere rastlayabilirsiniz. Ben yine de görmek istiyorum derseniz; araç ile Kurşunlu Köyü’ne vardıktan sonra arabadan inmeniz ve bir süre arazi yolundan yürümeniz gerekiyor kalıntılara ulaşabilmek için. Biz de köyde taş ev alarak yenilemekle uğraşan ve İstanbul’da ikamet eden bir kişi ile sohbet ederek bunları öğrendik.

İstanbul’dan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’na özel aracınızla ulaşmak isterseniz, TEM Otoyolu’nu kullanabilir ve Kınalı gişelerinden çıkış yaptıktan sonra Tekirdağ-Malkara istikametinde devam edebilirsiniz. Çanakkale Köprüsü’nün açılması ile birlikte Malkara-Evreşe arasını yeni otobandan giderseniz yakıt ve zaman anlamında daha karlı olursunuz. Çanakkale 1915 köprüsünü kullanarak karşı yakaya geçmek isterseniz otobandan devam ederek köprüyü geçtikten sonra istediğiniz noktadan çıkış yapabilir ve Ezine üzerinden Bayramiç’e ulaşabilirsiniz. Çanakkale köprüsünden geçmek istemezseniz, Gelibolu-Lapseki feribotunu kullanarak karşı yakaya geçiş yapabilirsiniz. (Eceabat ya da Kilitbahir tarafından da karşıya geçilebiliyor fakat ara yolun büyük kısmı gidiş geliş ve deniz kenarı olduğu için zaman anlamında daha uzun gelebilir.) Bayramiç’e geldikten sonra merkezden Evciler tabelasına saparak yaklaşık 30 km sonra hedefinize ulaşabilirsiniz.

Evciler Köyü’ne giriş yaptıktan sonra köy içinden geçerek Ayazma Pınarı Tabiat Parkı tabelasına gelene kadar düz gitmeli ve tabeladan sağa dönerek 8 km tırmanış yapmalısınız. Yoldan hiçbir yere sapmadan devam ederseniz son nokta Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’dır. Park içerisinde otopark olmakla birlikte dilerseniz girişe gelmeden 15 metre geride yer alan özel otoparkı da tercih edebilirsiniz. Bu seçim size kalmış.

Çevrede yer alan diğer yerler için Bayramiç’te Gezilecek Yerler listemize de göz atmanızı tavsiye ederiz. Eğer bir yaz günü Çanakkale’yi ziyaret ettiyseniz ve ferahlamaya ihtiyacınız var ise Çanakkale Plajları ve Aquapark sitesine de göz atmak isteyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir