Mıhlı Başdeğirmen Köprüsü

Küçükkuyu’nun Kaz Dağları yamaçlarından akan Mıhlı Çayı üzerinde yer alan taş bir köprüdür Başdeğirmen Köprüsü. Cam gibi pırıl pırıl ve aynı zamanda buz gibi bir suyu var. Taş köprü, tıpkı Mıhlı Şelalesi gibi Çanakkale ve Balıkesir il sınırı üzerinde yer alıyor.

Başdeğirmen Köprüsü

Bu yer bir zamanlar Troya antik kentine Mıhlı Çayı üzerinden giden bir geçiş noktasıymış. Net bir bilgi olmasa da, bölgenin Roma İmparatorluğu hakimiyetinde bulunduğu zamanlarda inşa edildiği düşünülmektedir. 17 metre yüksekliğinde inşa edilmiş taş köprünün günümüze ulaşan son hali ise 2017-2018 yılları arasında Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü tarafından restore ettirilmiş.

2016 senesinde köprünün üstüne çıktığımda yıkılacak diye oldukça korkmuştum. Şu anki halinde üzerinde rahatça hareket edilebilecek şekilde onarım görmüş ve korkuluklar eklenmiş durumda.

Tarihi Mıhlı Köprüsü Tabelası

Karayollarının tabelasında Tarihi Mıhlı Köprüsü adıyla anılan Başdeğirmen Köprüsü, ayrıca Mıhlı Köprüsü adı ile de biliniyor. Adını aldığı Rumlar’dan kalma tarihi su değirmeni ise köprünün solunda yer alıyor. Değirmene ulaştıktan sonra patika yürüyüş için pek elverişli olmasa da doğa yürüyüşçüleri tarafından sıklıkla tercih edilen yürüyüş rotası üzerinde bulunuyor. Çaydan yukarıya doğru devam edildiğinde ise Mıhlı Şelalesi’ne ulaşabiliyorsunuz.

Mıhlı Şelalesi hakkında detaylı bilgiler içeren gezi rehberimize Mıhlı Şelalesi isimli sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Başdeğirmen Köprüsü’nde Ne Yapılır?

Yazımızın başında da belirttiğimiz üzere köprünün altından akan tatlı su cam kadar berrak bir halde. Köprü başına gelen ziyaretçilerin bir çoğu buraya fotoğraf ve video çekimi için geliyorlar. Çok az bir kısmı ise tertemiz ve buz gibi olan suyunda yüzme cesaretini gösteriyorlar. Eğer soğuk sudan çekinmiyorsanız bir dal-çık yapıp vücudunuzu sıfırlayabilirsiniz.

Başdeğirmen Köprüsü Yüzmek

Buraya gelenlerin yaptıkları diğer şey ise köprü çevresinde yer alan çay bahçelerinde mola verip anın keyfini çıkarmak.

Başdeğirmen Köprüsü’nde Yeme/İçme

Başdeğirmen Köprüsü Çay Bahçesi

Baş Değirmen Köprüsü yanında yer alan çay bahçesi ve mesire alanında atıştırmalık bir şeyler bulabilir ya da bir şeyler içebilirsiniz. Ayrıca köprüye gelen yol üzerinde sağ ve solda karşı karşıya yer alan restoranlarda karnınızı rahatlıkla doyurabilecek menülere ve köy kahvaltılarına ulaşabilirsiniz.

Başdeğirmen Köprüsü Çevresinde Gezilecek Yerler

Mıhlı Başdeğirmen Köprüsü
Yeşilyurt Köyü

Başdeğirmen Köprüsü yakınında yer alan diğer gezilebilecek noktalar aşağıdaki gibidir.

Baş Değirmen Köprüsü Konaklama

Köprü yakınlarında bir iki konaklama noktasının yanında çadır için kamp alanı da bulunuyor. Konaklama yerlerinin bazıları ise şu şekilde:

Başdeğirmen Köprüsü Nerede?

Başdeğirmen Köprüsü, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinin, Küçükkuyu Beldesi’ndedir. Küçükkuyu’nun merkezine 6 km uzaklıkta ve Kaz Dağları’nın eteklerinden akan Mıhlı Çayı üzerindedir.

  • Çanakkale Mıhlı Köprüsü arası 90 km uzaklıkta olup, 1 sa. 20 dk. mesafededir.
  • Balıkesir Tarihi Başdeğirmen Köprüsü arası 130 km uzaklıkta olup, 1 sa. 50 dk. mesafededir.
  • İzmir Tarihi Mıhlı Köprüsü arası 230 km uzaklıkta olup, 3 sa. 15 dk. mesafededir.
  • İstanbul Başdeğirmen Köprüsü arası 390 km uzaklıkta olup, 4 sa. 50 dk. mesafededir.

Başdeğirmen Köprüsü’ne Nasıl Gidilir?

Mıhlı Başdeğirmen Köprüsü

Özel araç ile İstanbul’dan Başdeğirmen Köprüsü’ne ulaşmak isterseniz, TEM Otoyolu’nu kullanabilir ve Kınalı gişelerinden çıkış yaptıktan sonra Tekirdağ-Malkara istikametinde devam edebilirsiniz. Çanakkale Köprüsü’nün açılması ile birlikte Malkara-Evreşe arasını yeni otobandan giderseniz yakıt ve zaman anlamında daha karlı olursunuz. Çanakkale 1915 köprüsünü kullanarak karşı yakaya geçmek isterseniz otobandan devam ederek köprüyü geçtikten sonra istediğiniz noktadan çıkış yapabilir ve Ezine üzerinden Küçükkuyu’ya ulaşabilirsiniz. Çanakkale köprüsünden geçmek istemezseniz, Gelibolu-Lapseki feribotunu kullanarak karşı yakaya geçiş yapabilirsiniz. (Eceabat ya da Kilitbahir tarafından da karşıya geçilebiliyor fakat ara yolun büyük kısmı gidiş geliş ve deniz kenarı olduğu için zaman anlamında daha uzun gelebilir.) Küçükkuyu Merkez’i geçtikten sonra Mıhlı Şelalesi ve Başdeğirmen Köprüsü tabelasına saparak yaklaşık 3 km tırmanışın ardından hedefinize ulaşabilirsiniz.

Anayoldan Başdeğirmen Köprüsü istikametine döndüğünüz noktadan itibaren asfalt yol yaklaşık 2.5 km civarında devam etmektedir. Mıhlı Şelalesi sapağına gelmeden önce Zeytin ağaçlarının arasında kalan sağdaki mıcırlı yoldan devam etmeniz gerekiyor. Eğer özel aracınız ile geldiyseniz ve otopark ücreti ödemek istemiyorsanız ya da arabanızın altı alçaksa ve bozuk yollara girmekten çekiniyorsanız mıcırlı yola girdikten 500 metre sonra arabanızı dere kenarında park edebilir ve 800 metre civarında yürüyüş yaparak Mıhlı Şelalesi’ne ulaşabilirsiniz.

Yenikapı’dan arabalı feribotu kullanarak gitmek isterseniz, Yalova > Bursa > Balıkesir > Edremit > Küçükkuyu şeklinde tercih edebilirsiniz.

Yine Yenikapı’dan arabalı feribot ile Bandırma’ya geçerek de şu şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Bandırma > Biga > Çan > Bayramiç > Küçükkuyu

İstanbul’dan Başdeğirmen Köprüsü’ne Otobüsle Nasıl Gidilir?

İstanbul’un merkez otogarı olan Esenler’den hareket eden Truva Turizm, Metro Turizm, Varan, Kamil Koç ve Pamukkale Turizm ile direkt Küçükkuyu’ya seyahat edebilir ve sonrasında köprü sapağına kadar taksi ile gidebilirsiniz.

Başdeğirmen Mıhlı Köprüsü’ne Uçakla Nasıl Gidilir?

Taş köprüye uçakla gelebilmek için en yakın iki havalimanı olan Çanakkale Havalimanı ve Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’na iniş yapmalısınız. Sonrasında karayolunu kullanarak Ayvacık‘a bağlı Küçükkuyu’ya ulaşmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir