Dolmabahçe Saat Kulesi

Dolmabahçe Saat Kulesi, İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından olan Dolmabahçe Sarayı Kompleksi birimlerden biridir. Sarayın ana giriş kapısı ile cami arasında inşaa edilmiştir.

Dolmabahçe Saat Kulesi Hikayesi

Dolmabahçe Saat Kulesi
Bahçe içerisindeki saat kulesi ve solunda Osmanlı topu – 2020 – Cherry Lips U.E.I

2. Abdülhamit (1876) tahta geçtikten sonra Türkiye’nin değişik şehirlerinde bir çok saat kulesi inşaa ettirilmiştir. Peki ama “Ne amaçla yapılmıştır?” diye merak ediyorsanız hemen şöyle bir açıklama yapalım. Saat kuleleri şehrin yoğun kullanım alanlarına ve meydanlara yapılıyordu. Halkın namaz vakitlerini öğrenmelerine veyahut yangınlardan haberdar olmalarını sağlıyorlardı. Dolmabahçe Saat Kulesi’ne ayrıca barometre de konularak hava durumu hakkında bilgi ediniliyordu.

Dolmabahçe Saat Kulesi Tarihi

Dolmabahçe Saat Kulesi
Dolmabahçe Saat Kulesi’nin siyah beyaz eski tarihli fotoğrafı

Saray mimarı Sarkis Balyan tarafından Neobarok (Neobarok, 19. yüzyılın sonlarına ait mimari bir tarzdır. Barok tarzının önemli yönlerini sergileyen mimariyi tanımlamak için kullanılmaktadır.) ve Ampir (19. yüzyılın başlarında ortaya çıkan ve mimarlık, mobilya, diğer dekoratif ve görsel sanatlarda etkisini gösteren bir tasarım akımıdır.) tarzında yapılmıştır.

Ne Zaman Yapılmıştır? Saatin yapımına 1890 yılında başlanmış ve dört yıl sonra yani 1894 yılında ise bitirilmiştir. Saat kulesinin maliyeti “1.215.150” kuruşa mal olmuştur ve hazine tarafından ödenmiştir.

Dolmabahçe Saat Kulesi Mimarisi

Dolmabahçe Saat Kulesi
Dolmabahçe Saat Kulesi birinci katı, sağda ve solda fıskiye detayları – 2023 – Rohan Pai

Taksim Saat Kulesi olarak da lanse edilen Dolmabahçe Sarayı Saat Kulesi 27 metre yüksekliğinde ve 4 katlı olarak inşa edilmiş olup, aşağıdan yukarı doğru daralarak kat çıkmaktadır.

Merdiven girişlerinin zemini renkli taşlarla ve geometrik şekiller verilerek tasarlanmıştır. 12×12 metre ölçülerindeki mermer platforma, kule sütunları ile 8,5×8,5 metre abadındaki yapı oturur. Kulenin her kenarında altışar basamaklı merdiven ve köşelerde iki katlı birer fıskiye bulunur.

Dolmabahçe Saat Kulesi
Anlık hava durumu hakkında bilgi veren kule barometresi – 2021

Saat kulesinin zemin katında, cephelerin üçünde pencere diğerinde ise kapı vardır. Her cephede kemer kavislerin içinde ise barometre bulunur.

Birinci katın deniz ve kara tarafında Sultan II. Abdülhamit’in tuğrası bulunmakla birlikte birinci kat çok süslüdür.

İkinci kat (6×5 m), birinci kata göre daha sadedir.

Üçüncü kata ise parmaklıklı balkonla geçiş sağlanmıştır.

Dolmabahçe Saat Kulesi
Kulenin saatleri – 2022 – Nanuam

4. Katın her cephesinde Fransız imalatı saatler bulunur. Deniz tarafındaki saat tek kurulurken, diğer üçünün kurulması birlikte olur. Saatçibaşı Johann Meyer tarafından takılan Paul Garnier markalı saat 1979’da kısmen elektronik sisteme çevrilmiş ve hala çalışır durumdadır.

Dolmabahçe Saat Kulesi
Saat kules önünde komut bekleyen Türk Askerleri – 2010 – Eh San

Dolmabahçe Saat Kulesi Nerede?

Dolmabahçe Saat Kulesi, İstanbul, Beşiktaş ilçesinin deniz kıyısında yer alan Dolmabahçe Sarayı’nın bitişiğinde ve Beşiktaş Stadı’nın tam karşısındadır.

Dolmabahçe Saat Kulesi Cafe Restaurant

Saat kulesinin hemen yanı başında ve lebi derya bir mekandır. Cafeye yoğun bir ilgi vardır ve genellikle kalabalıktır. Özellikle İstanbul Boğazı’nı, Boğaziçi Köprüsü’nü ve Kız Kulesi’ni bu mekandan izlemek çok keyiflidir. Mekanda aynı zamanda yiyecek servisi de yapılmaktadır. Cafe’nin iletişim numarası ise (0212) 236 90 00‘dır.

Sultanlar şehri İstanbul'da görülmesi gereken en önemli diğer yerleri merak ediyorsanız İstanbul'da Gezilecek Yerler isimli İstanbul listemize de bakmanızı tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir