Bursa Gölyazı

Gölyazı, Türkiye’nin Bursa ili Nilüfer ilçesine bağlı bir mahalledir. Gölyazı Köyü ve Ulubat Gölü, Bursa’nın doğal ve turistik güzellikleri arasında yer almaktadır. Tarihi olarak, antik dönemlerden itibaren önemli bir yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Köyde bulunan tarihi yapılar arasında Gölyazı Camii, Aziz Panteleimon Kilisesi, tarihi evler ve Bizans dönemine ait kalıntılar yer almaktadır.

Göl Kenarındaki Köy Camisi
Göl Kenarındaki Köy Camisi – Brs Ozcvt / 2023

Köy, Ulubat Gölü kıyısında bulunan iki alçak tepeden oluşan küçük bir yarımada üzerine kurulmuştur. Tepelerden biri Apollonia adlı antik çağ kentinden kalan nekropol kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Diğer tepe ise, gölün yükseldiği zaman ada haline gelen ve ince uzun bir taş köprü ile erişilebilen bir ada şeklindedir.

Ancak, burasının kuruluş tarihi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Mahallenin tarihi hakkında yapılan araştırmalar ve bulgular, burada yaşamın en az 2 bin yıldır devam ettiğini göstermektedir. Günümüzde ise Gölyazı, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle turistlerin uğrak noktalarındandır.

Kalıntılar
Kalıntılar – Mustafa S / 2022

Gölyazı halkının çoğu ada kısmında, tarihi tuğla evlerde yaşamaktadır. Tarım, balıkçılık ve turizm ise mahalledeki temel geçim kaynakları arasındadır.

Günümüzde sit alanı olarak koruma altına alınan Gölyazı, son dönemlerde hem Bursa’dan, hem de çevre illerden birçok ziyaretçi çekmeye başlamıştır. Bunun en büyük nedenlerinden biri, son senelerde dizi ve filmlerde yer alması ile büyük kitlelerin duymasıdır. Özellikle 2013 yılında yayınlanan Güneşi Beklerken isimli dizinin bu konuda büyük etkisi olmuştur.

Gölyazı’nın Tarihi

Tepeden Gölyazı Manzarası
ZambakTepeden Köy Manzarası – Gökhan Can / 2018

Bursa Gölyazı Köyü’nün tarihi m.ö 6 yüzyıla kadar gitmektedir. Antik çağlarda “Apollonia Ad Rhyndacum” ismi ile anılmaktadır. Bu ismin Ulubat Gölü’nü besleyen Orhaneli Çayı’nın (Kocaçay) antik dönemlerdeki ismi Ryndacus’dan geldiği düşünülmektedir.

Antik kentin nekropol kalıntıları, karaya yakın Zambak Tepe’de bulunmaktadır. Göl yazı da bu tepenin üzerine kurulmuştur. Antik dönemde adanın bir köprü ile karaya bağlandığı düşünülmektedir. Yerleşim yerinin kuzeybatısında, Kız Adası üzerinde ise antik kentin koruyucu tanrısı Apollon’a adanmış bir tapınağın kalıntıları yer almaktadır.

Kanola Tarlası
Kanola Tarlası – Gökhan Can / 2018

Köye Bizans döneminde birçok dini eser yapılmıştır.

Osmanlılar, Koyunhisar Savaşı’ndan sonra 1302’de Kite Tekfuru’nu yakalamak için bölgeye gelmişlerdir. Ancak tekfur iade edilince bölgeden çekilmişlerdir. Kent daha sonraki yıllarda ilk Türk denizcilerinden Kara Ali tarafından fethedilmiştir.

Aziz Panteleimon Kilisesi
Aziz Panteleimon Kilisesi – Algın Aytaç / 2022

Cumhuriyet döneminde, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonucu Rumlar Kesriye kasabasına yerleştirilirken, Rum ailelerin evleri Selanik’ten gelen ailelere verilmiştir. Apolyont adı, Cumhuriyet sonrası Gölyazı olarak değiştirilmiştir. Günümüzde Nilüfer Belediyesi’nin bir mahallesi olarak varlığını sürdürmektedir.

Gölyazı’da Gezilecek Yerler

Ağlayan Çınar
Ağlayan Çınar – Gökhan Can / 2018

Bölge, tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü bir yerleşim yeridir. Burada görülmesi gereken yerler arasında şunlar sayılabilir:

  1. Zambak Tepe: Köyün en yüksek tepesi olan Zambak Tepe, antik Yunan kenti Apollonia Ad Rhyndacum’un nekropol kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Buradan köyün tarihi dokusunu ve muhteşem manzaralarını seyredebilirsiniz.
  2. Kız Adası: Antik kentin koruyucu tanrısı Apollon’a adanmış bir tapınağın kalıntılarının bulunduğu Kız Adası, bu turistik yerin kuzeybatısında yer almaktadır. Ada, doğal güzellikleri ve tarihi atmosferiyle ziyaretçileri cezbeder.
  3. Gölyazı Camii: Osmanlı döneminde inşa edilen cami, bölgenin en önemli tarihi yapılarından biridir. Caminin tarihi atmosferi, ziyaretçilere farklı bir deneyim sunmaktadır.
  4. Köy meydanı: Merkezdeki köy meydanı, tarihi evleri ve sokakları ile ziyaretçileri kendine çeker. Meydanın etrafındaki kafelerde oturup, çayınızı yudumlayarak bölgenin atmosferini hissedebilirsiniz.
  5. Köy evleri: Köyün tarihi evleri, bölgenin özgün mimarisini yansıtır. Bu evlerin bir çoğu restore edilerek turistlere konaklama imkanı sunmaktadır.
  6. Ağlayan Çınar: Gölyazı’nın en meşhur sembolü olan ağlayan çınar, 1300′ ‘lü yıllardan beri meydanda duran bir çınar ağacıdır. Çınar ağacının içindeki boşluklardan süzülen su damlaları, çevre halkı tarafından “ağlayan çınar” olarak adlandırılmasına sebep olmuştur. Bu çınar, yerleşim yerinin tarihi ve kültürel bir sembolüdür ve bölgedeki en eski ağaçlardan biridir. Buralara yolunuz düştüğünde, mutlaka bu ağacı ziyaret etmenizi öneririz.
  7. Aziz Panteleimon Kilisesi: Köydeki en eski ve en önemli kiliselerden biridir. Kilise, Gölyazı’nın tarihi dokusunu ve kültürel mirasını yansıtmaktadır. Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından aslına uygun olarak restore edilen Aziz Panteleimon Kilisesi, yenilenme çalışmalarından sonra kültürevi olarak 2014 yılından beri ziyaretçilere açıktır.
  8. Gölyazı Sahil: Özellikle profesyonel ve amatör fotoğrafçıların sıkça uğradığı yerlerden biridir. Gölün kenarında yer alan renk renk balıkçı kayıkları fotoğraf karesine girmek üzere harika bir poz oluşturur. Birbirinden güzel fotoğrafların çekilebildiği bu enfes yere gittiğinizde sıklıkla gelin-damat dış çekimlerine denk gelebilirsiniz. Ayrıca teknelerin yer aldığı sahilde, Göl yazı’nda tekne turu da yapabilirsiniz.
Balıkçı Kayıkları
Sahildeki Balıkçı Kayıkları – Gökhan Can / 2018

Gölyazı Restoranları ve Yeme İçme

Gölyazı’da çeşitli restoranlar ve kafeler bulunmaktadır. Göl manzaralı ve tarihi mekanlarda yemek yemek için tercih edebileceğiniz bazı yerler şunlardır:

Gönül Sofrası Et Balık Kahvaltı: 0535 311 8119

Gölyazı Balık ve Köfte Evi: 0535 239 0246

Apolyont Et Balık Kahvaltı: 0530 226 5383

Gökkuşağı Balık ve Gözleme Evi: 0537 409 4182

Gölyazı Otelleri ve Konaklama

Gölyazı Otelleri Faik Bey Konağı
Faik Bey Konağı – Özgür Kaplan / 2021

Göl yazı’da konaklamak isteyenler için çeşitli seçenekler bulunmaktadır. İşletmeler arasında butik oteller, pansiyonlar ve günlük kiralık daireler bulunmaktadır. Bazı işletmeler, konaklamanın yanı sıra restoran, kafe ve bar hizmetleri de sunmaktadır. Konaklama yapabileceğiniz bazı işletmeler ise şunlardır:

Faik Bey Konağı: 0224 485 5048 / faikbeykonagi.com

Gölgören Et Balık Kahvaltı ve Pansiyon: 0532 293 2251

Gölyazı Nerede?

Bursa’nın Nilüfer ilçesindedir ve Karacabey’e giderken solda, Ulubat Gölü’nün kıyısında yer almaktadır.

Gölyazı’ya Nasıl Gidilir? Yol Tarifi

Bursa’dan Gölyazı’ya Nasıl Gidilir?

Bursa Merkez’den Karacabey istikametine devam edin ve yaklaşık 35km sonra Göl yazı tabelasından sağa saparak soldaki alt geçitten geçin, karşınıza gelen yokuş aşağı rampadan yaklaşık olarak 4.5-5km kadar daha devam ettiğiniz taktirde köye ulaşırsınız. Toplam mesafe ortalama 40km civarındadır.

Toplu Taşıma (Otobüs) ile Gölyazı’ya Nasıl Gidilir?

Mudanya ile Gölyazı arası 50km’dir. Eğer Budo ya da İDO feribotlarından biri ile Mudanya’ya geldiyseniz öncelikle Mudanya’dan kalkan toplu taşıma araçları ile Bursa Merkez’deki Uludağ Üniversitesi durağına gitmelisiniz. Sonrasında ise 5/G numaralı otobüse aktarma yapmalısınız.

Bursa’nın toplu taşıma firması olan Burulaş’ın 5/G numaralı otobüsü Göl yazı’ya gelmektedir. Uludağ Üniversitesi’nden hareket eden otobüs, Çanakkale-Bursa otoyolundan devam ederek köye ulaşmaktadır. Otobüs hakkında daha detalı bilgi için Burulaş Web sayfasına göz atabilirsiniz.

Bu yerin tanıtımı hoşunuza gittiyse, buraya en yakın turistik yer olan Trilye Gezi Rehberi ve Bursa'da Gezilecek Yerler Listesi sayfalarımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca aşağıda bulunan yorum alanından sayfamız ile ya da yer ile alakalı geri bildirimlerinizi de yazmanız bizleri mutlu edecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir