Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi

Eskişehir’e yolunuz düşmüşse kesinlikle uğramanız gereken yerlerden bir tanesi de tabiki şehrin kalbi Odunpazarı’dır. Odunpazarı şehrin güneyindeki tepelerin üzerine kurulmuştur. Eskişehir’in merkezinde bulunan Odunpazarı, şehrin en eski yerleşim noktasıdır. Ayrıca UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi
Üç Katlı Eski Konak – 2022 © Klaus Wanderer

Odunpazarı’nın eski Türk mimarisinin izlerini taşıyan, muhteşem güzellikteki evlerini gördüğünüzde etkilenmemeniz mümkün değil. Geçmişimizin izlerini bir nebze de olsa görmek, onlara dokunabilmek muhteşem bir duygu. Odunpazarı’nın ahşap süslemeli cumbalı evleri, dar sokakları sizi adeta geçmişe götürüyor. Buralara kadar gelmişken, bu muhteşem şehri siz de fotoğraflayabilir ve kendinize birkaç güzel anı karesi biriktirebilirsiniz.

Evliya Çelebi, seyahatnamesinde Eskişehir’i “…Eşraf ve sipahisi çoktur… Şehir 17 mahalledir. Evleri bağlı, bahçeli ve mamurdur… Şehrin 4 çevresi gül, gülistan, bağ ve bostan dolu olup, hububatı çok bir şehirdir…” şeklinde tarif etmiştir. Bu muhteşem şehir ta o zamanlardan beri, 5 sokağının ismini de değiştirmeden koruyarak günümüze kadar taşımıştır.

Odunpazarı’nda Gezilecek Yerler ve Müzeler

Tarihi Odunpazarı Evleri

Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi
Arnavut Kaldırımlı Dar Sokak ve Tarihi Evler – 2022 © Daniel Jensen

Odunpazarı’nın bu güzel evleri 19 yüzyılda inşa edilmiştir. Dolayısıyla kültürel tarihimiz için de çok önemlidir. Bu nedenle tam 154 konut yeniden restore edilmiştir. Bölge aynı zamanda kentsel sit alanıdır.

Odunpazarı’nın bu sevimli evleri zamanında 2 veya 3 katlı olarak inşa edilmiştir. İlk katlarda genelde mutfak ve depo bulunmaktadır. Üst katlar ise daha çok hane halkının yaşam alanlarıdır. Bazı evlerde hala yaşam devam etmektedir. Ancak birçoğu restorasyon sonrası dükkan, müze, kafeterya, restoran ve butik otele dönüşmüştür.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi
Külliye Üzerinde Uçan Kuş Sürüsü – 2022 © Tahsin Erkuş

Odunpazarı’nda muhteşem evlerin dışında görülmesi gereken önemli eserler de bulunmaktadır. Bunlardan biride Kurşunlu Camii ve Külliyesidir. Yapı 1525 yılında Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapının mimarının ise Mimar Sinan’dan önce baş mimar olan, Acem Ali olduğu düşünülmektedir. İçerisinde cami, çeşme, tekke (medrese), eğitim odası, harem, imaret, Mevlevi şeyhlerinin türbesi ve iki adet kervansaray bulunmaktadır.

Eskişehir Lületaşı Müzesi

Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi
Lületaşı Müzesi İçi – 2019

Külliyenin içinde ayrıca 2008 yılında Eskişehir Odunpazarı Belediyesi tarafından, dünyada türünün tek örneği olan, Lületaşı Müzesi açılmıştır. Lületaşı Müzesi’nde de bölge halkının lületaşından imal ettikleri el yapımı ürünleri sergilenmektedir. Lületaşı genellikle tütün pipolarının yapımında kullanılan yumuşak beyaz bir kil mineraldir. Eskişehir’in lüle taşı yatakları rezerv açısından dünyada 1. sıradadır.

Kurşunlu Külliyesi’nin hemen çıkısında Beylerbeyi Konağı bulunmaktadır. Gelmişken burayı da ziyaret edebilirsiniz.

Ahşap Eserler Müzesi

Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi
Ahşap Eserler Müzesi İçi – 2021

Ahşap Eserler Müzesi, Kurşunlu Külliyesi’nin içinde yer alan kervansarayda bulunmaktadır. Müzede; 2015 yılında Dünya’da üçüncüsü, Türkiye’de ise ilki düzenlenen Uluslararası Ahşap Festivali’nde üretilen eserler ile 2016, 2017, 2018 ve 2019 yılında düzenlenen Uluslararası Ahşap Heykel Festivali’nde üretilen 162 eser bulunmaktadır.

Kurşunlu Camii ve Külliyesi Konumunu Gör

Odunpazarı Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi

Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Eskişehir’de yerleşimin ilk başladığı yer olarak bilinir. İki katlı olarak inşa edilmiş, ortasında ise bir havuz ve fıskiyesi bulunmaktadır. Zamanında Odunpazarı’na gelen ahalinin atlarını bağladığı bir han iken, günümüzde ise şehrin sembollerinden olan lületaşından üretilen ürünlerin satıldığı bir yerdir. Atlıhan’da yer alan dükkanlardan kendinize ya da sevdiklerinize lületaşından yapılmış hediyeler alabilirsiniz.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı Konumunu Gör

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi
Türkiye’nin Siyasi Yüzleri / Büyükerşen Balmumu Müzesi

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, 19 Mayıs 2013 tarihinde açılmıştır ve bu türdeki müzelerin Türkiye’deki ilk örneğidir. Müzede Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı, başta Atatürk olmak üzere tarihi, kültürel karakterler ile geçmişten günümüze sanat ve siyaset dünyasında yer alan 200‘ü aşkın ünlü ismin balmumu heykeli sergilenmektedir.

Balmumu Heykeller Müzesi Konumunu Gör

Canlı Tarih Sahnesi

Canlı Tarih Sahnesi, 28 Ekim 2013 tarihinde açılmışt ır. Atatürk ve İsmet İnönü’nün robotik heykelleri, kendi ses ve hareketleriyle yakın tarihi anlatmaktadır. Sahnede hareketli ve sesli animatronik iki heykelin yanı sıra Kurtuluş Savaşı ve yakın tarihe ait çeşitli kısa belgeseller de yer almaktadır.

Canlı Tarih Sahnesi’nin konumunu Çağdaş Cam Sanatları Müzesi ve Balmumu Müzesi ile aynı yerdedir.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi
Çağdaş Cam Sanatları Müzesi İçi – 2021

Eskişehir Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Eskişehir Odunpazarı Evleri Kent Müzesi kompleksi içinde, 1 Aralık 2007 tarihinde açılmıştır.

Aynı zamanda Türkiye’nin ilk cam sanatları müzesidir. Müzede 42 cam sanatçısının eserleri sergilenmektedir. Yerli sanatçıların eserlerinin yanı sıra Japon, Polonyalı, Letonyalı ve Alman sanatçıların da hediye ettiği eserler müzede sergilenmektedir.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi Konumunu Gör

Eğitim Karikatürleri Müzesi

Eğitim Karikatürleri Müzesi
Eğitim Karikatürleri Müzesi Dış Görünümü

Anadolu Üniversitesi’ne ait olan ve tarihi Odunpazarı evlerinde yer alan müzede; Türkiye’nin yetiştirdiği önemli karikatüristlere ait eserler sergilenmektedir.

Eğitim Karikatürleri Müzesi Konumunu Gör

Odunpazarı Modern Müze | OMM

Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi
OMM İçinden Bir Görüntü

Odunpazarı Modern Müze; dünyaca ünlü Japon mimarlık ofisi Kengo Kuma and Associates imzası taşıyor. Dünyanın pek çok yerinde fark yaratan projeler gerçekleştiren mimarlık ofisi, mümkün olduğunca az beton kullanması, ahşap, taş ve kağıt gibi doğal malzemelere ağırlık vermesi ile biliniyor.

Eskişehir OMM binasında da Odunpazarı bölgesinin tarihi dokusunu çağdaş bir bakış açısıyla buluşturuyor. Odunpazarı sivil mimarisi, Osmanlı kubbe mimarisi ve geleneksel Japon mimarisinden esintiler taşıyan OMM mimarisinde dört ana unsur ön plana çıkıyor: Geometri, ışık, kümelenme ve ahşap. Basit geometrik çizgilerin karmaşık görüntülere dönüşmesi, mekana süzülen nitelikli ışık, tek bir çizgiyi takip etmeyen formlar ile sıradanlığı kıran mimari kümelenme ve Odunpazarı’nın tarihi dokusuna gönderme yapan ahşap yapı sistemi, müze mimarisinin ilham kaynaklarını oluşturuyor.

Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi
OMM İçinden Bir Görünüş

OMM, gündüz olduğu kadar gece de semte hayat veriyor ve etkileyici mimarisiyle şehrin simgesi olarak anılıyor. 7 Eylül 2019’da açılan müze binası, bölgedeki diğer kent müzeleri ile birlikte bir müze meydanı yaratarak buluşma noktası haline geliyor.

Sadece Pazartesi günleri kapalı olan müzeye OMM üyeleri, engelliler ve bir refakatçileri, 12 yaş ve altı çocuklar, ICOM kart sahipleri, MMKD üyeleri, basın mensupları ücretsiz olarak girebilirler. Bu arada Müze Kart bu müzeye girişlerde geçerli değildir.

OMM Konumunu Gör

Kurtuluş Müzesi

Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi
Kurtuluş Müzesi İçinden Görüntü

Kurtuluş Müzesi, Eskişehir Odun Pazarı’nda, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulmuş olan bir tarih Kurtuluş Savaşı müzesidir. Müzenin yeri, 1.Dünya Savaşı esnasında İsmet İnönü’nün de konakladığı Mestanoğlu Halil Konağı’ndadır.

Son teknolojilerin yardımı ile sentezlenen bilgi ve belgeler 7’den 70’e tüm yaşlara hitap edecek şekildedir. Müzede çocuklar için özel bölümler de yer almaktadır. Bu bölümlerde çocuklar çizgi filmler ve oyunlar vasıtasıyla Kurtuluş Savaşı tarihimizi öğrenebiliyorlar. Müze’de ayrıca Atatürk ile fotoğraf çektirmek de mümkün.

Eskişehir Kurtuluş Müzesi sadece Pazartesi günleri ziyaretçilere kapalı olup 10:00-17:00 saatleri arasında açıktır.

Kurtuluş Müzesi Konumunu Gör

Kent Belleği Müzesi

Eskişehir Kent Belleği Müzesi, tarih, kültür mirası, etnik kültür, kültür ve sanat, eğitim, ekonomi, genetik miras, spor ve Benim Eskişehir’im olmak üzere 9 farklı temadan oluşan, sözlü tarih arşivine sahip bir müzedir. Sözlü belgelerin dışında yazılı ve görsel arşivleri de bulunan müzeye, kent meraklıları araştırma ve inceleme yapmak için ziyarette bulunabilirler. Konum olarak Balmumu Heykeller Müzesi ile aynı yerdedir.

Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Müze, restorasyonu Odunpazarı Belediyesi tarafından yaptırılan Şamlıoğlu Konağı’nda hizmet vermektedir. Ülkemizdeki çeşitli isimlerin daktilolarının sergilendiği müzenin adı ise, en çok daktilo bağışı yapmasından dolayı Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi olmuştur. Daktilolardan hariç olarak Bülent Ecevit’in ve 2017’de vefat eden Gazeteci Tayfun Talipoğlu’nun balmumu heykelleri de bu müzede yer almaktadır.

Daktilo Müzesi Konumunu Gör

Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Adından da anlaşılacağı üzere Anadolu Üniversitesi tarafından kurulan Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde kısa bir yolculuk yapmak isteyenlere kapılarını açmaktadır. Tamamen ücretsiz olan müze sadece Pazartesi günleri kapalı olup, diğer günlerde 10:00-17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Cumhuriyet Tarihi Müzesi Konumunu Gör

Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi

Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan üç katlı bir konağın Eskişehir Ticaret Odası tarafından satın alınarak, restore edilmesinin ardından, 2017 yılında hizmet vermeye başlamış bir müzedir. Kentin ticari tarihine ışık tutan müzede Frigya’dan Nasreddin Hoca’ya, Eskişehir’in ilk lokomotifi Karakurt’tan ilk yerli otomobilimiz Devrim’e kadar birçok şeyi burada görebilirsiniz.

Ticaret ve Sanayi Müzesi Konumunu Gör

ETİ Arkeoloji Müzesi

Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi
Eti Arkeoloji Müzesi Buluntuları

Proje aşamasından teşhirine kadar Türkiye’de özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk müze olarak nitelendirilmektedir. 2011 yılında ilk defa ziyarete açılan ve 4000 m2’lik kullanım alanı bulunan müzede, Eskişehir’deki ören yerlerinde gerçekleştirilen kazı ve yüzey araştırmaları sonucu ele geçen eserlerden oluşan bir koleksiyon ile satın alma, bağış ve müsadere yoluyla gelen eserler sergilenmektedir.

Haftanın her günü ziyarete açık olan müze 08:00-17:00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Ayrıca ETİ Arkeoloji Müzesi’nde Müze Kart geçerlidir.

ETİ Arkeoloji Müzesi Konumunu Gör

İmren Erşen Oya Müzesi

Oya Müzesi, Sivrioğulları Konağı adıyla bilinen binada hizmet vermektedir. Müzede sergilenen eserlerin tamamı, sanatçı İmren Erşen tarafından, 60 yıla yakın bir sürede Anadolu’nun hemen her yerinden topladığı ve yurt dışından getirip biriktirdiği oyalardan oluşmaktadır. 5.000’den fazla oya örneği yer alan müzede ayrıca bir de satış mağazası da bulunmaktadır.

İmren Erşen Oya Müzesi Konumunu Gör

Eskişehir Hamam Müzesi

Türk Hamamları mimarisi göz önünde bulundurularak tasarlanan müzede, geçmişten günümüze yıkanma kültürümüzü ve Eskişehir’in şifalı sıcak sularını ziyaretçilere tanıtmak üzere kurulmuştur. İçerisinde hamamda yıkanan adamların balmumu heykellerinin yanı sıra çeşitli hamam araç-gereçleri sergilenmektedir.

Müze sadece Pazartesi günleri kapalıdır. Diğer günlerde ise 10:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Hamam Müzesi Konumunu Gör

Şehr-i Aşk Adası

Şehr-i Aşk Adası
Şehr-i Aşk Adası

Eskişehir’in içinden geçen Porsuk Çayı üzerinde inşa edilen yapay bir adadır. 2010 yılında açılmıştır. Adaya geçişler ufak bir yaya köprüsüyle sağlanmaktadır. Siz de Eskişehir’e gelmiş iken eşiniz ya da sevgilinizle birlikte romantik vakitler geçirmek isterseniz burayı ziyaret edebilirsiniz.

Şehr-i Aşk Adası Konumunu Gör

Tarihi ve Turistik Odunpazarı'nın da içinde bulunduğu Eskişehir kentinde yer alan diğer yerler için Eskişehir'de Gezilecek Yerler listemize bakarak daha fazla yer hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Odunpazar Restoranları, Ne Yenir?

Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi
Eskişehir Lezzeti Çibörek

Bulunduğumuz yer Eskişehir olduğu için Çibörek kentin önemli lezzetleri arasındadır. Birçok noktada çibörek satan mekanlar bulunmakta. Burada paylaştığımız yerler ise en çok oy alarak yorum yapılan yerlerin başlıcalarıdır.

  • Bahr-ı Şems Çibörek Mantı Evi
  • Saklı Bahçe Kırım Çibörek
  • Arasta Kırım Tatar Çibörek Evi
  • Café Rasta
  • Yağcızade Konağı Restoranı
  • Hafız Ahmet Efendi Konağı Restoranı

Odunpazarı Otelleri ve Kalınacak Yerler

Paşa Konağı Otel Dış Cephesi
Paşa Konağı Otel Dış Cephesi
  • OMM Inn Otel: Odunpazarı Modern Müze’nin yanındaki konumuyla, ilhamını sanattan ve tasarımdan alan otel, restoran ve kafeterya. OMM INN Rezervasyon: 0222 220 06 46
  • Paşa Konağı Butik Otel: Bir aile işletmesi olan otel Eski Odunpazarı Bölgesi’nde yer alıyor. Dış görüntüsü çok sevimli olan otelin içi ise dış cephesine nazaran daha modern dokunuşlara sahip. Paşa Konağı Butik Otel Rezervasyon: 0222 220 23 56
  • Eskişehir Yuva Otel: Eski Odunpazarı Bölgesi’nde yer alan bir başka konak oteldir. Restorasyon sonrası otele dönüştürülen konağın odaları sadeliğin yanında ahşap kullanımı ile de göze oldukça hoş görünüyor. Yuva Otel Rezervasyon: 0222 222 0054
  • Eskişehir Odunpazarı Öğretmenevi: Tarihi Odunpazarı Çarşısı’na yaklaşık 1km uzaklıkta konaklama hizmeti veren bir öğretmenevidir. Tesiste konaklama hizmetinin yanı sıra restoran, çay bahçesi, local ve çok amaçlı salon da yer almaktadır. Eskişehir Odunpazarı Öğretmenevi Rezervasyon: 0222 230 68 38
  • Senna City Hotel: 3 yıldızlı bir otel olan Senna City, 58 odasıyla Eskişehir’de konaklama hizmeti vermektedir. Senna City Rezervasyon: 0222 333 0505

Odunpazarı Nerede?

Odunpazarı, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Eskişehir kentinin bir ilçesidir. İlçe, Eskişehir’in en eski yerleşim yeri olmakla birlikte, şehrin en turistik yeridir de aynı zamanda. Ortalama rakımı ise 800 metre civarlarındadır.

  • İstanbul, Odunpazarı arası 320 km olup, özel araç ile yolculuk 4,5 saat civarında sürmektedir.
  • Ankara, Odunpazarı arası 240 km olup, özel araç ile yolculuk 3 saat civarında sürmektedir.
  • İzmir, Odunpazarı arası 420 km olup, özel araç ile yolculuk 6 saat civarında sürmektedir.
  • Çanakkale, Odunpazarı arası 400 km olup, özel araç ile yolculuk 5 saat civarında sürmektedir.

Odunpazarı’na Nasıl Gidilir? Yol Tarifi

Eskişehir Odunpazarı Gezi Rehberi
Eskişehir Tren Garı ve YHT

Odunpazarı’na Otobüs: Otobüs ile Odunpazarı’na gitmek maliyet açısından ucuz yollardan birisidir. Türkiye’nin birçok şehrinden Odunpazarı’na giden otobüs firması mevcuttur. Bu firmalardan birisi ile şehre ulaşmak mümkündür.

Eskişehir YHT: Odunpazarı’na gitmek için en ucuz yollu ulaşım aracı yüksek hızlı trendir. Odunpazarı’na gidebilmek için öncelikle İstanbul veya Ankara’dan YHT ile Eskişehir’e ulaşmalısınız.

Eskişehir Odunpazarı Kültür Turu: Birçok seyahat acentesi bu bölgeye kültür turları düzenlemektedir. İçlerinden size en çok güven vereni ve bütçenize en uygun olanı tercih ederek Odunpazarı’na ulaşabilir ve burada grup dahilinde gezebilirsiniz.

Tren, Otobüs ve Kültür Turu dışında tercih edebileceğiniz yollardan diğeri ise şahsi araç ile gitmek olacaktır.

2 Comments

  1. Gamze Vatanseversays:

    İçeriği çok iyi hazırlanmış bir site gerçekten okurken sanki oradaymışım gibi hissettim,ellerinize sağlık👏

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir