Yeşilyurt Köyü

Tıpkı Adatepe Köyü gibi Kaz Dağları’nın eteklerinde yer alan sevimli köylerden bir diğeri de Yeşilyurt Köyü. Köy, İstanbul ve çevredeki büyük şehirlerden kaçıp, kafa dinlemek isteyenlerin uğrak noktalarından biri olmuş. Adatepe gibi bu köyde de sevimli taş evler var. Fakat köyün taş evlerinin hepsi, genel olarak aslına uygun şekilde restore edilmemiş. Eski evlerin taşlarından çok daha modern binalar inşa edilmiş. Hatta birçok taş ev otele dönüştürülmüş durumda. Bazı otellerin ise gerçekten muazzam görüntüleri var. Modern mimari ve taş ev mimarisini harmanlayarak ortaya çok etkileyici sonuçlar çıkarmışlar. Köyün genel dokusuna bakınca hiç de sırıtmadığını söyleyebiliriz. Köy ayrıca, konumu itibariyle güzel zeytin bahçelerinin ve çam ağaçlarının arasında konumlanmış durumda.

Yeşilyurt Köyü Sokakları
Fevziye6161 © 2022

Taş evlerinin yanı sıra, köyün sokakları da dar ve taştan yapılmış. Cıvıl cıvıl kuş sesleri eşliğinde taş sokaklarda gezerken sevimli kedilere ve kümes hayvanlarına rastlayabiliyorsunuz.

Yeşilyurt Köyü
Yeşilyurt Köyü Camii İçi

Köyün en dikkat çeken yapılarından biri ise Yeşilyurt Köyü Camisi. Cami, dıştan çok farklı bir mimariye sahip. Asıl insanı büyüleyen kısmı ise içinde yer alıyor. Yeşilyurt Camisi, Cumhuriyet’in ilk yıllarından kalma bir iç dokuya sahip. İnsanı yormayan ahşap kabartmalar ve Türk Bayrağı detayları işlemelerin her yerine bezenmiş durumda. Ahşap işçiliği asma kat ve tavan ile devam ediyor. İnsan ister istemez hayran kalıyor bu eski ibadethaneye.

Yeşilyurt Köyü
Yeşilyurt Köyü Camii Tavanı

Küçükkuyu’da yer alan diğer gezi yerlerini görüntülemek isterseniz Küçükkuyu’da Gezilecek Yerler listemize de göz atmak isteyebilirsiniz.

Yeşilyurt Köyü Hikayesi

Yeşilyurt Köyü Hediyelik Eşya Dükkanları
İlker Kapçak © 2021

Eskiden bir Rum köyü olan yerleşim yeri, Büyük Mübadele sonrası Türkler tarafından kullanılmaya başlanmış. Önceki adı Büyük Çetmi olan köy aslında, İstanbul’un Fethi zamanında yardımlarından ötürü Fatih Sultan Mehmet Han tarafından, çevredeki bazı köyler ile birlikte Türkmenler’e armağan edilmiş. Köylere yerleşmeye başlayan Türkmenler, bir süre sonra ev yapmaları için Rum inşaat ustalarıyla anlaşarak evler inşaa ettirmişler. Git-gel yapmak istemeyen Rum ustalar bir süre sonra köyün aşağı taraflarına kendi evlerini yapmışlar ve iki halk gel zaman git zaman birlikte yaşamışlar. Ta ki Büyük Mübadele’ye kadar…

Şimdilerde ise Türkmenler ile birlikte İstanbul gibi büyük şehirlerden göçen şehirliler köy halkını oluşturmuş durumda. Yeşilyurt’un popüler ve turistik olmasının nedenlerinden biri ise, 2010 yılının Kasım ayında Show TV’de yayınlanan ve başrollerinde Erdal Özyağcılar’ın oynadığı Karadağlar dizisinin burada çekilmiş olmasıdır.

Yeşilyurt Köyü’nde Yeme/İçme

Yeşilyurt Köyü Yeme/İçme Mekanları
Yeşilyurt Radika Cafe © 2022

Yörede yetişen zeytinlerden elde edilen zeytinyağları ile yapılan yemekler, restoranlarda ön planda tutuluyor. Restoran haricinde kahvaltı mekanları ve kafeteryalar da ziyaretçiler için hizmet veriyorlar. Yeşilyurt Köyü’nde ne yenir diye düşünüyorsanız, Geziloji olarak tavsiyemiz zeytinyağlı yemeklerin tadına bakmak olacaktır. Elbette bunun dışında et, köfte ve kebap tarzı yiyecekleri de tercih edebilirsiniz. Şimdi gelelim köydeki yeme/içme mekanlarına:

  • Yeşilyurt Radika Cafe
  • Kakule Cafe
  • Sevgi Kahvaltı Evi
  • Doğuş Kahvaltı ve Mangal
  • Trattoria Leo Restaurant (İtalyan Restoranı)
  • Ayten Abla’nın Kahvaltı Mantı Evi

Yeşilyurt Köyü Çevresinde Gezilecek Yerler

Adatepe Köyü Taş Evleri
Adatepe Köyü

Köye yakın mesafelerde yer alan diğer gezilecek yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Yeşilyurt Köyü’nde Nerede Kalınır?

Yeşilyurt’ta konaklama yapmak isterseniz aşağıdaki konaklama seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz.

Yeşilyurt Köyü
Karye Müze Otel otoparkında yer alan Bernes isimli köpeğin mezarı
  • Kazdağları Karye Müze Otel: Alt katında Karye Teknoloji Müzesi yer alıyor. Üst katında ise lobi ve restoran kısmı var. Bu kısımların üstünde ise odalar ve suit odalar mevcut. Biz gittiğimizde müze kısmı kapalıydı fakat lobi, bar ve restoran kısmını dolaşıp inceleme fırsatı bulduk. Gerçekten çok hoş bir dokusu var otelin. Antika eşyalar ile taş otelin havası bir araya getirilmiş ve enfes bir görüntü oluşturulmuş. Yeşilyurt Köyü’ne gittiyseniz bu otelin içini gezmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca otelin park kısmında bir kuçu kuçu var ve sevilmek için ziyaretçileri bekliyor. Bağlı olduğu yerin hemen arkasında ise daha önceki köpeğin mezarı yer alıyor. Tahta traktör ise kesinlikle görülmeye değer.
  • İda Taş Konak
  • Erguvanlı Ev
  • Manici Kasrı Otel
  • Konak Sardunya
  • Nadas Kazdağları
  • Casa Mila Kazdağları

Yeşilyurt Köyü Nerede?

Yeşilyurt Köyü, Çanakkale’nin Ege’ye bakan tarafında yer alan Ayvacık ilçesinin, Küçükkuyu Beldesi’ndedir. Küçükkuyu’nun merkezine 3 km uzaklıkta yer alan bir tepede ve oksijen kaynağı Kaz Dağları’nın eteklerindedir.

  • Çanakkale Yeşilyurt arası 90 km uzaklıkta olup, 1 sa. 20 dk. mesafededir.
  • Balıkesir Yeşilyurt arası 130 km uzaklıkta olup, 1 sa. 50 dk. mesafededir.
  • İzmir Yeşilyurt arası 230 km uzaklıkta olup, 3 sa. 15 dk. mesafededir.
  • İstanbul Yeşilyurt Köyü arası 390 km uzaklıkta olup, 4 sa. 50 dk. mesafededir.

Yeşilyurt Köyü’ne Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Yeşilyurt’a Araçla Nasıl Gidilir?

Özel araç ile İstanbul’dan Yeşilyurt Köyü’ne ulaşmak isterseniz, TEM Otoyolu’nu kullanabilir ve Kınalı gişelerinden çıkış yaptıktan sonra Tekirdağ-Malkara istikametinde devam edebilirsiniz. Çanakkale Köprüsü’nün açılması ile birlikte Malkara-Evreşe arasını yeni otobandan giderseniz yakıt ve zaman anlamında daha karlı olursunuz. Çanakkale 1915 köprüsünü kullanarak karşı yakaya geçmek isterseniz otobandan devam ederek köprüyü geçtikten sonra istediğiniz noktadan çıkış yapabilir ve Ezine üzerinden Küçükkuyu’ya ulaşabilirsiniz. Çanakkale köprüsünden geçmek istemezseniz, Gelibolu-Lapseki feribotunu kullanarak karşı yakaya geçiş yapabilirsiniz. (Eceabat ya da Kilitbahir tarafından da karşıya geçilebiliyor fakat ara yolun büyük kısmı gidiş geliş ve deniz kenarı olduğu için zaman anlamında daha uzun gelebilir.) Tünelden çıktıktan sonra Behramkale, Ayvacık istikametine devam ederek eski dağ yoluna girmelisiniz. Ardından sağda yer alan Yeşilyurt tabelasından yaklaşık 1 km sonra hedefinize ulaşabilirsiniz.

Yeşilyurt Köyü
Yeşilyurt Köyü Yol Sapağı

Yenikapı’dan arabalı feribotu kullanarak gitmek isterseniz, Yalova > Bursa > Balıkesir > Edremit > Küçükkuyu şeklinde tercih edebilirsiniz.

Yine Yenikapı’dan arabalı feribot ile Bandırma’ya geçerek de şu şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Bandırma > Biga > Çan > Bayramiç > Küçükkuyu

İstanbul’dan Yeşilyurt Köyü’ne Otobüsle Nasıl Gidilir?

İstanbul’un merkez otogarı olan Esenler’den hareket eden Truva Turizm, Metro Turizm, Varan, Kamil Koç ve Pamukkale Turizm ile direkt Küçükkuyu’ya seyahat edebilir ve sonrasında ister taksi ile köye ulaşabilirsiniz, isterseniz de Küçükkuyu Otogar’ından hareket eden köy minibüslerini tercih edebilirsiniz.

Yeşilyurt’a Uçakla Nasıl Gidilir?

Köye uçakla gelebilmek için en yakın iki havalimanı olan Çanakkale Havalimanı ve Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’na iniş yapmalısınız. Sonrasında karayolunu kullanarak Ayvacık‘a bağlı Küçükkuyu’ya ulaşmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir