Aynalı Çarşı

Çanakkale deyince ilk akla gelen yapılardan biri Aynalı Çarşı’dır. Çanakkale Savaşı sırasında  yazılan Çanakkale Türküsü’nde adı geçmektedir. Günümüzde ise bir çok turisti hala kendine çekmektedir ve konum olarak Çanakkale Merkez’deki Çarşı Caddesi’nin üzerindedir.

Aynalı Çarşı Tarihi Hikayesi

Aynalı çarşı arka girişi
Çarşının Arka Kapısı – Egemen umut photgrpy / 2022

Aynalı Çarşı, 1890 senesinde inşaa edilmiştir. O zamanlarda şehrin ileri gelenlerinden Musevi  Eliyau Hallio tarafından Mısır Çarşısı’nın minyatürü olarak yaptırılmıştır. Musevi Eliyau Hallio çarşıyı, Sultan II.Abdülhamid’in saltanatının 14. yılı münasebetiyle yaptırmıştır. Bu bilgiyi de çarşı kapısındaki kitabenin üzerinde Osmanlıca ve İbrani Harfli Ladino iki yazıdan anlaşılmaktadır.

Çarşının ilk ladı “Passage Hallio“dur. Ama girişinde bulunan aynalardan dolayı Aynalı Çarşı  adını aldığı rivayet edilmektedir. Çarşının ismine ait başka bir rivayette çarşıda “Ayna” ismi verilen at gözlüklerinin satılmasından dolayı aynalı çarşı ismini almasıdır.

Çarşının Yandaki Kapısı
Çarşının Yandaki Kapısı – İlkin Zeybek / 2021

Çarşı, Çanakkale Savaşı’nda ki bombalar ile büyük hasar almıştır. Çanakkale işgal edildiğinde İngilizler, tarafından çarşı bir müddet ahır olarak da kullanılmıştır. Çarşı bir dönem virane olarak kalmış ve kullanılmamıştır. 1934 yılında Yahudi vatandaşlara saldırı ve yağmalama olaylarında kapısındaki kitabesi sıvanmıştır. 1967’ye gelindiğinde ise  Sadi Fenercigil’in belediye başkanlığı döneminde bugünkü halini almıştır. Bugün çarşıda çeşitli hediyelik eşyalar satan dükkanlar bulunmaktadır.

Aynalı Çarşı Mimarisi

Aynalı Çarşı'nın Ön Kapısı
Aynalı Çarşı’nın Ön Kapısı

Çarşı yaklaşık 30 metre uzunluğundadır. 2 anakapı, 2 yan kapı olmak üzere toplamda 4 adet kapsı vardır. Üçgen şeklinde ahşap bir çatıya sahiptir. Aydınlatması ise tavandaki 14 adet pencere ile yapılmaktadır.

Çarşı kırmızı taştan yapılmıştır. Ana giriş kapısı , kemerli bir yapıdadır ve kilit taşı kabartma çiçek desenleriyle süslenmiştir.

Aynalı Çarşı Dükkanları

Çarşı içerisinde yer alan dükkanlar genel olarak Çanakkale’yi hatırlatan hediyelik eşya dükkanlarıdır. Hemen hepsi benzer ürünleri satarlar. Seramik mutfak ve dekorasyon eşyaları, Truva Savaşı ve Çanakkale Savaşı betimlemeli heykeller, buzdolabı mıknatısları, lambalar, havlular, takılar…

Çarşıdaki Resim Atölyesi
Çarşıdaki Resim Atölyesi

Çanakkale ve Truva betimlemesine dahil olsa da bu tarz hediyelik konseptinin dışında kalan bir de sanat galerisi var çarşı içinde. Hemen öndeki ana giriş kapısından girdikten sonra sağa dönüşte kalıyor. ÇOMÜ’de resim dersleri veren Ahmet Sayar isimli dükkan sahibi, bu ufak atölyede çizdiği resimleri Çanakkale hatırası olarak satıyor. 2021 yılında hoş bir sohbet gerçekleştirmiştik kendisi ve eşi ile. Resimleri suluboya tekniği ile çiziyor ve çok farklı açılardan Çanakkale’nin tarihini ve güzelliğini anlatıyor. Resimlerin fiyatları ise oldukça cüzi miktarda. Hazır olarak duvarınıza asmaya hazır çerçeveletilmiş seçenekler de yok değil. Biz ucuz olduğu için çerçeveli beğenip almıştık.

Aynalı Çarşı Nerede? Konum

Çarşı, Çanakkale’nin en işlek ve yayalara ayrılmış caddesi olan ve Kemapaşa Mahallesi’ndeki Çarşı Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Aynalı Çarşı Yol Tarifi

Çarşı Caddesi'nin Başı
Çarşı Caddesi’nin Başı

Çanakkale Merkez’de yer alan Gestaş Feribot iskelesinden deniz kıyısı boyunca yaya olarak sağdan devam edin. Deniz kenarındaki yol bittikten sonra Şakir’in Yeri isimli kıraathane’den sola dönün ve hiçbir yere sapmadan dümdüz devam edin. Bankarın yer aldığı kavşağıda geçtikten yaklaşık 150 metre sonra çarşının girişinin solda yer aldığını göreceksiniz.

Çanakkale ilinde yer alan diğer tarihi ve turistik yerleri, görülmesi gereken yerleri ya da önemli yerlerini merak ediyorsanız Çanakkale'de Gezilecek Yerler isimli listemize de bakmanızı tavsiye ederiz. Yazımız hakkındaki düşüncelerinizi ya da yer hakkında sormak istediklerinizi, sayfanın altında yer alan yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

Aynalı Çarşı Hakkında Bilgiler

Aynalı Çarşı Açılış-Kapanış Saatleri

Çarşı Pazar günleri hariç hergün 09:00-20:00 saatleri arasında açıktır. Pazar günleri ise kapalıdır.

Aynalı Çarşı Türküsü Hikayesi

Çanakkale Savaşı için yazılmış olan ve o dönemdeki ortamı düşündüren duygusal bir türküdür. Kastamonu yöresine ait olan türküde mehmetçiğin hayat ve savaş hikayelerine yer verilmiş. O kadar çok şehit verilmiş ki, çocuğunu bekleyen anaların, babaların ümidi kestiği belirtilmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir