Gökçeada Gezi Rehberi

Gökçeada, güzel koyları, kekik kokan havası, Arnavut kaldırımlı sokakları ve otantik evleri ile bir turizm cennetidir adeta. İnsanları kendine bağlar. Bozcaada kadar popüler olmasa da, en az onun kadar görülesi bir yerdir.

Gökçeada Tepeköy
Tepeköy Taş Evleri

Gökçeada, Çanakkale’nin bir ilçesi ve Türkiye’nin en büyük adasıdır. Ege Denizi’nin kuzeyinde, Saros Körfezi girişinde yer almaktadır. Ayrıca Türkiye’nin batıdaki en son noktasıdır.

Gökçeada, 1970 yılına kadar İmroz adı ile anılmaktadır. Türkiye’nin en batı noktası olan İncirburnu (İnce Burun ya da eski adı ile Avlaka Burnu) adanın bir köyü olan Uğurlu Köyü sınırlarında yer almaktadır.

Adanın büyük bir kısmı sit alanı içerisinde olduğundan yeni yapı inşaası da kontrol altındadır. Anıtlar Kurulu’ndan izin almadan herhangi bir yenilemede yapılamamaktadır. Adanın anakaraya uzaklığı da bakir kalmasında etkili olmuştur.

Zeytinliköy Kilise
Zeytinliköy Kilisesi

Gökçeada’nın mimarisinde en dikkat çeken yerler eski Rum köyleridir. Bu eski Rum köyleri, Arnavut kaldırımlı sokakları ve taş evleri ile adanın cazibe merkezlerindendir. Bu eski köylerin birçoğunda hala ayakta duran bir kilise veya çamaşırhane görebilirsiniz. Bu köylere zaman içinde geri dönüşler de olmuş. Rum tarafından evlerini yenilemişler, köylerine yeniden hayat vermişler. Gezintileriniz sırasında bu köylerdeki kahvehanelerde veya cafelerde soluklanıp bir kahve içebilir veya güzel Rum tatlılarının tadına bakabilirsiniz.

Cafe Tepeköy
Cafe Tepeköy

Gök­çea­da’nın de­ni­zi, Tür­ki­ye’deki en te­miz de­niz­le­rin­den bi­ridir. El değmemiş bakir koyları, temiz denizi ile turistlerin tercih sebebidir. Adada bir de dalış merkezi bulunmaktadır ve bu dalış merkezinde eğitim alınabilmekte ve tüplü dalış yapılabilmektedir. Rüzgarlı havası ve ken­di­ne öz­gü coğ­ra­fik yapısıyla dün­ya­nın önde ge­len sörf mer­kez­le­rin­den bir tanesidir. Adanın Kefalos Plajı’nda sörf eğitimi veren işletmeler bulunmaktadır. Bu merkezlerde eğitim alabilir ve sörfün keyfini çıkarabilirsiniz.

Gökçeada’da Yapılacak 10 Şey

1. Gökçeada Kent Müzesi

Gökçeada Kent Müzesi
Kent Müzesi

Adanın merkezinde yer alıyor. Adanın geçmişi ile alakalı bilgiler ve eşyalar bulunuyor. Gezilip görülmesi gereken bir yer.

Gökçeada Kent Müzesi’ne Nasıl Gidilir? Yol Tarifi

2. Rum Köyleri

Zeytinliköy Taş Sokakları
Zeytinliköy Taş Sokakları

Bu köyler eski Rum köyleridir ve merkezden sonra, adanın en turistik yerleridir. Kafeleri, tavernaları ve restoranları oldukça rağbet görmektedir.

3. Tepeköy Çınaraltı

Tepeköy Çınaraltı Manzarası
Tepeköy Çınaraltı Manzarası

Çınaraltı, Tepeköy sınırları içerisinde olup, yerleşim yerinin dışında kalmaktadır. Çınaraltı’na giderek manzara seyredebilirsiniz.

Çınaraltı’na Nasıl Gidilir? Yol Tarifi

4. Marmaros Şelalesi

Büyük Marmaros Şelalesi
Büyük Marmaros Şelalesi

Şelale yolu oldukça bozuk olduğundan arazi aracınız yoksa bu yola girmenizi önermiyoruz. Aksi halde aracınızda ufak hasarların oluşabileceğini bilerek yola girmelisiniz. En güzel seçenek aracı park edip trekking yapmak olacaktır.

Marmaros Şelalesi’ne Nasıl Gidilir? Yol Tarifi

5. Tuz Gölü

Gökçeada Tuz Gölü
Tuz Gölü

Aydıncık Köyü ile Kefalos Plajı arasındadır. Rüzgarların kumları yığması sonrası, deniz suyunun arada kalmasıyla oluşan doğal bir göldür. Yaklaşık 1 metre derinliktedir ve adanın tuz kaynağıdır. Ayrıca birçok göçmen kuşa da ev sahipliği yapan tuz gölü yazın tamamen kurur ve bembayaz bir görüntü sunar. Bunun dışında, gölün kükürtlü çamuru sedef, romatizma, kireçlenme gibi hastalıklara iyi geldiği için turistler tarafından şifa niyetine vücutlarına sürülür. Yağmurların başladığı sonbahar mevsiminde buraya gelerek filamingoları da fotoğraflayabilirsiniz. Mistik bir ortamda olmak isterseniz, dolunay zamanını hesaplayarak akşam saatlerinde buraya gelebilir ve ayın aydınlattığı parlayan tuzlar üzerinde yürüyebilirsiniz. Uçurtma sörfü ve rüzgar sörfüne başlamak isteyenler ise İlkbahar aylarında tuz gölüne gelerek rahatça pratik yapabilirler.

Tuz Gölü’ne Nasıl Gidilir? Yol Tarifi

6. Kaya Mezarları

Gökçeada Kaya Mezarları
Kaya Mezarları

Büyükçe bir kayaya oyulmuş iki adet mezardan oluşuyor. Adanın güneyinde bulunuyor ve çevresinde bir yerleşim yeri bulunmuyor. Ne zaman, kim için yapıldığı bilinmiyor. Uğurlu Köyü tarafına gidecek olursanız uğrayıp incelemek isteyebilirsiniz.

Kaya Mezarına Nasıl Gidili? Yol Tarifi

7. Peynir Kayalıkları

Peynir Kayalıkları
Peynir Kayalıkları

Feribotların yanaştığı Kuzu Limanı’nın solundaki Kaşkaval Burnu üzerinde yer alıyor. Dilimlenerek üstüste dizilmiş peynir bloklarını andırdığı için halk tarafından Peynir Kayalıkları ismini almış. Deniz ile bitişik bir konumda ve herhangi bir plajı yok. Bu yüzden ancak bir tekne vasıtasıyla buraya gitmek ve görüntülemek mümkün. Kaleköy’den hareket eden tur tekneleri buradan geçmektedir.

Peynir Kayalıkları Nerede? Yol Tarifi

8. Gökçeada Sualtı Milli Parkı

Sualtı Deniz Parkı
Sualtı Deniz Parkı

Türkiye’nin ilk su altı deniz parkıdır. Yıldız Koyu ve Kuzu Limanı arasında kalan bir bölgededir. Su altı mağaralarının da yer aldığı bölge aynı zamanda Akdeniz Foku’na da ev sahipliği yapmaktadır. Kaleköy’de yer alan Dalış Merkezi tarafından bölgede tüplü dalış hizmeti veriliyor.

Gökçeada Dalış Merkezi Telefonu: 0542 721 11 52

Su Altı Milli Parkı’na Nerede? Yol Tarifi

9. Gökçeada Plajları

Kefalos Aydıncık Plajı
Kefalos Aydıncık Plajı

Adaya sıcak havalarda gelip de denize girmeden geri dönmek düşünülemez. Birbirinden güzel plajlarında güneşlenmek ve cam gibi denizinde yüzmek, Gökçeada’yı vazgeçilmez tatil yerlerinden biri yapıyor. Birçok plaj ve koy bulunan adada en çok tercih edilen plajları sizler için listeledik. Geziloji olarak bizim tercihimizi düşünüyorsanız; biz en çok Aydıncık Plajını ya da diğer adıyla Kefalos Plajı’nı seviyoruz. Elbette bütün plajlarını yerinde görerek ve deneyerek bu sonuca vardık. Size de bütün plajlarını görmeyi ve denemeyi tavsiye ederiz. Ama zamanınız kısıtlıysa ve taşıt sorununuz yoksa Kefalos Plajı’nı tercih edebilirsiniz.

Kefalos Plajı (Aydıncık Plajı)
Uğurlu Plajı
Gizli Liman Plajı
Laz Koyu
Yıldız Koyu

10. Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi

Dereköy Çamaşırhanesi
Dereköy Çamaşırhanesi

Diğer Rum köylerindeki çamaşırhanelerin aksine burada yer alan çamaşırhane oldukça büyük ve taş bir yapıdadır. Eski zamanlarda burada çamaşır yıkamanın yanında belirli günlerde hamam olarak da hizmet vermekteymiş. Çamaşır yıkama sırasında üstte açık bulunan pencerelerden köyün bekar delikanlıları buradan kızlara bakarak en hamarat olanları kendine eş adayı olarak seçer iki tarafında rızası var ise evlenirlermiş. Şimdilerde ise terkedilmiş bir halde. Dereköy civarında bulunacaksanız buraya da uğramak isteyebilirsiniz.

Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi Nerede? Yol Tarifi

Gökçeada’da Ne Yenir? Ada Lezzetleri

Gökçeada Gezi Rehberi
Galaktoboureko Tatlısı

Gökçeada lezzetleri nelerdir diye sorsalar, hiç şüphesiz oğlak tandır, badem kurabiyesi, Rum Tatlıları ve ada şarabı derdim. İsterseniz size bu saydıklarımı deneyebileceğiniz yerlerden de bahsedeyim:

  • Efi Badem Kurabiyesi: Ada merkezinin tam göbeğinde yer alan Meydani Pastanesi isimli mekanda satılıyor. İri badem parçalarının yer aldığı kurabiyenin dışına son olarak pudra şekeri serpiliyor ve bu şekilde servis ediliyor. Ayrıca bu mekanda adanın en güzel dondurmalarını da yiyebiliyorsunuz. Bunu da belirtmeden geçmeyelim.

    Efi Badem Kurabiyesi Meydani Pastanesi Nerede? Yol Tarifi
  • Kavala Kurabiyesi ve Frappe: Tepeköy’de yer alan Cafe Tepeköy isimli mekanda bunları bulabilirsiniz. Badem kurabiyesine nazaran daha fazla pudra şekeri ile servis ediliyor, frappe ise yaz sıcağında oldukça iyi bir serinletici.

    Cafe Tepeköy Nerede? Yol Tarifi
  • Barba Yorgo Şarapları: Mekan Tepeköy girişindedir. Akşamları tavernaya dönüşen mekan, diğer saatler şarap evi niteliğinde.

    Barba Yorgo Nerede? Yol Tarifi
  • Oğlak Tandır: Kekik kokulu bozkırlarda otlanan oğlakların etlerinden yapılıyor ve eti enfes bir aromaya sahip. Adaya yıllar önce ilk defa gittiğimizde tadı bizi büyülemişti fakat 2020 senesinden sonra hangi mekanda yersek yiyelim ortalama bir lezzete sahipti. Oğlak tandır bu yüzden bizim için hayal kırıklığı olmuştu son zamanlarda. Bu yüzden şurada yiyin gibi bir tavsiyede bulunmak istemiyoruz. Eğer yemek isterseniz hangi mekanı tercih etmeniz gerektiğini çevredeki esnafa danışabilirsiniz.
  • Rum Tatlıları: Eski Rum köylerinde hizmet veren Rum kafeteryalarında, birbirinden değişik Rum tatlılarının tadına bakabilirsiniz. Bu tatlıların bazıları mevye likörü şerbetli. Zeytinliköy’de daha fazla tatlı çeşidi bulabilirsiniz.

Gökçeada Restoranları

İmroz Poseidon
İmroz Poseidon

Gökçeada’ya gittiğinizde lezzetli yemekler ve kaliteli bir hizmet almak istiyorsanız aşağıdaki mekan tavsiyelerimizi inceleyebilirsiniz.

  • Kaleköy İmroz Poseidon Restoran: Yukarı Kaleköy’de hizmet veren bir balık restoran. Günbatımını seyretmesi keyifli.
  • Kaleköy Yakamoz Restoran: Bu mekan da Yukarı Kaleköy’de hizmet veriyor ve içeriği İmroz Poseidon benzer. Gün batımı manzarası buradan da oldukça keyifli seyredilir. Ek olarak Motel hizmeti sunmaktadır.
  • Zeytinliköy Son Vapur Restoran: Zeytinliköy’ün girişinde yer alan restoranda güzel bir yemek yiyebilir ve dilerseniz otel hizmetinden faydalanabilirsiniz.
  • Uğurlu Limis Restoran: Limis Otel’in giriş katında hizmet veren, lezzetli yemek çeşitlerinin servis edildiği güzel bir restoran.

Gökçeada Otelleri, Pansiyonları ve Konaklama

Son Vagon Çadır Kamp Alanı ve Bungalov
Son Vagon Çadır Kamp Alanı ve Bungalov

Adanın hemen her yerleşim yerinde, bir veya birkaç konaklama seçeneği mevcut. Oteller, butik oteller, kamp alanları, günlük kiralık daireler seçenekler dahilinde. Bütçenize göre bu seçeneklerden birini tercih edebilirsiniz.

Gökçeada Kamp Alanları

Merkez, Kaleköy, Uğurlu Köyü ve Kefalos Plajı’nda çadır ve karavan kamp alanları mevcuttur.

Gökçeada Öğretmenevi

Adanın merkezinde yer alıyor ve uygun fiyatlara konaklama yapmak isteyenler için tercih edilen yerlerin başında geliyor.

Gökçeada Öğretmenevi Rezervasyon: 0286 887 3305

Gökçeada Günlük Kiralık Daireler ve Pansiyonlar

Özellikle adanın merkezinde yoğunlaşan, günlük kiralık daire seçeneklerini de seçenekleriniz arasına almak isterseniz aşağıdaki linke tıklayarak günlük kiralık daireleri görüntüleyebilirsiniz. Biz bir keresinde bu yöntem ile İstanbul Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan bir kadının evinde konaklamıştık.

Gökçeada Günlük Kiralık Daire, Pansiyon

Gökçeada Eğlence Mekanları

Barba Yorgo Taverna
Barba Yorgo Taverna

Adanın olmazsa olmaz eğlence mekanları Rum tavernalarıdır. Elbette bunun dışında da birkaç gece mekanı bulunuyor.

Rum Tavernaları: Barba Yorgo, Angelikis, Meraklis ve Eleni Gökçeada’nın en popüler akşam eğlencelerinin yapıldığı tavernalardır. Üç mekan da Tepeköy’dedir. Eleni ise Kaleköy Kordon’da yer almaktadır.

Canlı Müzik: Restoran, otel ve canlı müzik hizmeti veren Son Vapur, Zeytinliköy’de tercih edilecek eğlence mekanlarındandır. Bunun dışında Kaleköy Kordon’da yer alan diğer mekanlar da tercih edilebilir.

Gökçeada Nerede?

Gökçeada, coğrafi konum olarak Türkiye’nin en batı ucunda ve Ege Denizi’ndedir. Ana karaya yaklaşık 35 km uzaklıktadır.

İstanbul – Gökçeada arası yaklaşık 340 km uzaklıkta olup, 5 saatlik sürüş mesafesindedir. Aracınızla seyahate ek olarak, eski feribotlarla 1sa.45dk, yeni feribotlarla 1sa.15dk civarında deniz yolculuğu da içerir.

Gökçeada’ya Nasıl Gidilir? Yol Tarifi

Gökçeada Yol Tarifi

Özel aracınıla İstanbul’dan Gökçeada’ya gitmek isterseniz, TEM Otoyol’unu kullanabilir ve Kınalı gişelerinden çıkış yaptıktan sonra Tekirdağ-Malkara istikametinde devam edebilirsiniz. (Malkara-Evreşe arasını yeni otobandan giderseniz yakıt ve zaman anlamında daha karlı olursunuz.) Gelibolu sınırlarına girdikten hemen sonra Eceabat istikametine devam etmelisiniz. Eceabat girişine gelmeden sağda, Kabatepe Feribot İskelesi’ne dönüş yapmalısınız. Limana ulaştıktan sonra feribota binerek, adaya ulaşmalı ve Kuzu Limanı’ndan Gökçeada istikametine devam ederek merkeze gitmelisiniz.

Gökçeada’daki diğer yerleri görüntüleyebilmek için Gökçeada’da Gezilecek Yerler listemize de göz atabilirsiniz.

Otobüsle İstanbul’dan Gökçeada’ya Nasıl Gidilir?

İstanbul otogarlarından kalkan Truva Turizm ile direkt olarak Gökçeada’ya ulaşabilirsiniz.

İstanbul-Gökçeada Otobüs Bileti

2 Comments

  1. Merhaba, Türkiye gezi turunda adalar arasında en çok gezmekten keyif aldığım adalardan biridir Gökçe Ada bu şirin yeri güzel ve anlaşılır bir dille anlatmışsınız teşekkürler 🙂 @geziloji

  2. Nihat Vatanseversays:

    Merhaba, Öncelikle Gökçe Ada’yı tanıtımınız için teşekkürler, bana göre görülmesi gereken, insanın sıkılmadığı, hani cennetten bi köşe diye tabir ettiğimiz yerlerden, biz üç sefer gittik ama bir daha ilk fırsatta yine gideriz. Yapılacak şeyler, gezip görülecek mekanlar bol olduğu için harika bir ada dan fazlası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir