Ayvalık Gezi Rehberi

Ayvalık, Ege Bölgesi’nin batısında yer alan bir ilçedir ve Balıkesir’e bağlıdır. Ayvalık, Midilli adasının tam karşısında yer almaktadır. Ege Denizi kıyısında bulunan Ayvalık, zeytinlikleri, güzel plajları ve geleneksel Osmanlı mimarisiyle ünlü tarihi bir şehirdir ve ayrıca deniz ürünleri restoranları ile de meşhurdur. Hadi gelin, Ayvalık gezi rehberimiz ile tatil deneyiminizi taçlandırmaya çalışalım.

Ayvalık için en çok kullanılan sözlerden biri “Rakı, Balık, Ayvalık”tır. İlçede taze balık ve meze tatmak için birçok seçenek bulabilirsiniz. Ayrıca Ayvalık’ta çevredeki adalar ve koylar etrafında tekne turuna çıkmak da popüler bir aktivitedir.

Ayvalık'ta bir sokak
Ayvalık’ta bir sokak – 2023 Nisan / Gökhan Can

İlçe zengin tarihiyle bilinir ve Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Cunda Adası, Taksiyarhis Kilisesi ve Ayvalık Arkeoloji Müzesi gibi birçok tarihi yer Ayvalık’ta gezilecek yerler arasında en çok ziyaret edilenlerdir.

Genel olarak, Ege kıyısının güzelliğini ve Türk kültürünü deneyimlemek isteyen gezginler için Ayvalık şirin bir varış noktasıdır.

Ayvalık Tarihi Hakkında Bilgiler

Ayvalık'ta sokak arası
Ayvalık’ta sokak arası – 2023 Nisan / Gökhan Can

Ayvalık, Antik dönemlerde Kidonia ismi ile anılmaktaymış. Yunanca’da “Kidonia”, yabani ayva türlerine verilen bir isimdir. Bölgeye ilk yerleşenlerin Midilli’nin Kydona Köyü ya da Girit’in Kydonies bölgesinden geldikleri düşünülüyor. Diğer bir görüşe göre ise, Ayvalık kelimesi Aioliki (Eolya) dilinde bozulmuş bir şekilde kullanılmış olabilir. Ayvalık ismi MÖ 330’dan beri kullanılmaktadır. Ayrıca Ayvalık, 2017’den beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘nde yer almaktadır.

Ayvalık, tarihi MÖ 330 yıllarına kadar uzanan zengin bir geçmişe sahip bir ilçedir. Antik dönemde, bölge  MisyaHititlerFriglerLidya tarafından fethedildi. Daha sonra, Roma İmparatorluğu döneminde Ayvalık, önemli bir liman kenti haline geldi ve ticaret açısından büyük bir önem kazandı.

Meydan Otel köşe başı
Meydan Otel köşe başı – 2023 Nisan / Gökhan Can

Ortaçağ boyunca, Ayvalık Bizans İmparatorluğu ve Türkler arasında sık sık el değiştirdi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Ayvalık önemli bir ticaret merkezi haline geldi ve zeytinyağı üretimiyle de tanındı. Osmanlı döneminde, Ayvalık’a birçok Osmanlı eseri, cami ve kervansaray inşa edildi.

20.yüzyılın başlarında Ayvalık, Türkiye’nin bağımsızlığı mücadelesinde önemli bir rol oynadı. 1922 yılında Ayvalık, Yunan işgalinden kurtarıldı.

Geçmişte Ayvalık Limanı
Geçmişte Ayvalık limanı

Lozan Antlaşması’nda belirtilen Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi gereği, 24 Temmuz 1923 tarihinde Girit, Makedonya ve Midilli Türkleri Ayvalık ilçesine yerleştirilmiştir. O dönemde Burhaniye’ye bağlı olan Ayvalık, 19 Mayıs 1928 tarihinde ilçe statüsü kazanmıştır. İlçede Girit göçmenleri çoğunluğu oluşturmaktadır ve yerli yörükler, Bosna muhacirleri ve Arnavutlar da buralarda yaşamaktadırlar.

Ayvalık’ta Gezilecek Yerler

Ayvalık’ta gezilecek yerler, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve kültürel zenginlikleri ile turistler için cazip bir merkezdir. Ayvalık gezi rehberimizdeki gezilecek yerler içinde görülmesi gereken en önemli yerler şunlardır:

Cunda Adası

Ayvalık’ın güneyinde yer alan Cunda Adası, tarihi evleri, dar sokakları ve güzel plajları ile ünlüdür. Aşağıdaki sayfamızda Cunda (Alibey) Adası hakkındaki gezi rehberimize ulaşabilirsiniz.

Taksiyarhis Kilisesi

Taksiyarhis Anıt Müzesi Dışı
Taksiyarhis Anıt Müzesi dışı – 2023 Nisan / Gökhan Can

Ayvalık’ın en ünlü ve etkileyici yapılarından biridir. Taksiyarhis kelime anlamı olarak başmelek anlamına gelmektedir. Kilise, Ayvalık merkezinde, denize yakın bir konumda yer almaktadır. 19. yüzyılın sonlarında inşa edilmiş olan kilise, Neo-klasik tarzda tasarlanmıştır. İki yıllık bir restorasyonun ardından 2013 yılında yeniden açılmıştır.

Taksiyarhis Anıt Müzesi, mimari açıdan oldukça dikkat çekici bir yapıdır. İçerisinde yer alan freskler, mozaikler ve vitraylar gibi süslemeleri ile ziyaretçileri büyüler. Kilisenin içinde yer alan 18. yüzyıla ait değerli bir ikonostasis (ikona seti) ve 19. yüzyılda yapılmış bir org da vardır.

Taksiyarhis Anıt Müzesi İçi
Taksiyarhis Anıt Müzesi içi – 2023 Nisan / Gökhan Can

1927 yılından itibaren tekel deposu olarak kullanılıp atıl kalan kilise, 2012’de  Kültür Bakanlığı tarafından restore edilerek 2013’te anıt müze olarak ziyarete açılmıştır. Haftanın her günü açık olan müze, 08:30-18:30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Girişlerin ücretli olduğu yere, müze kart ile girilebilmektedir.

Taksiyarhis Kilisesi Konumu

Taksiyarhis Anıt Müzesi Giriş Ücreti: 40 TL (2023)

Taksiyarhis Müzesi Resmi Sitesi

Saatli Cami

Saatli Camii Dışı
Saatli Camii dışı – 2023 Nisan / Gökhan Can

Ayvalık’ın en ünlü ve tarihi camilerinden biridir. Aslında yapının orijinal adı Agios Yannis Kilisesi olarak bilinmektedir. Kilise, 18. yüzyılda inşa edilmiştir ve Ayvalık’taki en büyük kiliselerden biridir. Kilise, 1922 yılında yaşanan mübadele sırasında terk edilmiş ve daha sonra camiye dönüştürülmüştür. Caminin en belirgin özelliklerinden biri, üzerindeki büyük saat kulesidir. Bu nedenle, Saatli Cami olarak anılmaktadır. Saatli Cami’nin içi oldukça geniştir ve yüksek kemerli bir tavanı vardır. Caminin içinde birkaç sütun ve renkli camlı pencereler de yer almaktadır. İç mekanda yer alan çeşitli süslemeler ve kaliteli işçilik, mimari açıdan oldukça ilgi çekicidir.

Saatli Camii İçi
Saatli Camii içi – 2023 Nisan / Gökhan Can

Kilise olarak inşa edilen yapı, 1928 yılında camiye dönüştürülmüştür. Bu değişiklikle birlikte içerisindeki ikonalar boyanmış ve cami mimarisine uygun olarak yeniden düzenlenmiştir. 1944’deki depremde çan kulesinin üstü yıkılmış ama sonra onarım görmüştür.

Saatli Camii Konumu

Çınarlı Cami (Agia Lorgi Kilisesi)

Çınarlı Camii İçi
Çınarlı Camii içi – 2023 Nisan / Gökhan Can

Yapımı 19. yüzyılın ikinci yarısında Ayvalık’ta yaşayan Rumlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Cumhuriyet döneminde camiye dönüştürülen eser, mimarisiyle dikkat çekmektedir. Aya Yanni Kilisesi ile uyumlu kubbeli haç planına sahip olan cami, moloz ve kesme taş malzemeleri kullanılarak inşa edilmiştir. İç ve dış mimarisinde yer alan zarif sütunlar, ikiz pencereler ve sarımsak taşından yapılmış dış cephe oldukça görkemlidir.Ayrıca, cephe duvarlarında bulunan merdivenli giriş mekanları Antik Dönem mimarisinin izlerini yansıtmaktadır. İç mekandaki süslemeler ise Barok tarzda yapılmıştır. Ayvalık’ta bulunan tarihi yapıların en görkemlisi olarak kabul edilen Çınarlı Cami, İzmir’in tarihi ve kültürel zenginliklerinden biridir.

Çınarlı Cami Konumu

Hamidiye Camii

Hamidiye Camii
Hamidiye Camii – 2023 Nisan / Gökhan Can

Ayvalık’ın tarihi değerlerini yansıtan özel bir yapıdır. 19. yüzyılın ikinci yarısında Sultan II. Abdülhamid tarafından yaptırılmıştır ve Sakarya Mahallesi’nde yer almaktadır. Cami, kare planlı ve kırmızı taştan inşa edilmiştir. Kubbesi ise tuğladan yapılmıştır. Yapımı sırasında, dönemin yönetimine bağışlama olarak yapıldığına dair bazı iddialar da bulunmaktadır. Ayvalık’ta turistik geziler düzenleyenlerin uğrak noktalarından biri olan Hamidiye Camii, bölgenin tarihi ve kültürel zenginliğine önemli bir katkı sağlamaktadır.

Hamidiye Camii Konumu

Ayazma Kilisesi (Ayvalık Ayazması)

Ayvalık Ayazması İçi
Ayvalık Ayazması içi – 2023 Nisan / Gökhan Can

Ayvalık’ta yer alan tarihi bir yapıdır. Kilisenin adı, içinde yer alan suyun kutsal kabul edilmesinden gelmektedir. Neo-klasik tarzda tasarlanan kilise, 1890 yılında inşa edilmiştir. Sarımsak taşı malzemesi kullanılarak yapılan kilisenin girişi, Yunan tapınaklarını andıran bir görünüme sahiptir. Zaman içerisinde bir dönem zeytinyağı fabrikası olarak kullanılmış olan kiliseye farklı eklentiler yapılmıştır ve bu sebeple anıtsal özellikleri büyük ölçüde kaybolmuştur. Günümüzde müze olarak kullanılmak üzere kamulaştırılmış olan Ayazma Kilisesi, Ayvalık’ın tarihi ve kültürel dokusunun önemli bir parçasıdır.

Ayazma Kilisesi Konumu

Hayrettin Paşa Cami (Kato Panaya Kilisesi)

Hayrettin Paşa Cami
Hayrettin Paşa Cami – 2022 / Halil Akar

Ayvalık’ın tarihi yapılarından biri olan Hayrettin Paşa Cami, 1850 yılında inşa edilmiş olan ilk kiliselerden biridir. Mübadele sonrasında 1928 yılında camiye dönüştürülmüştür. Kilisenin dikdörtgen planı bulunmakta olup, ölçüleri 16×25 metre boyutlarındadır. Ayvalık kiliseleri arasında en büyüğü olarak kabul edilen Kato Panaya Kilisesi, yedi adet karşılıklı taşıyıcı sütuna sahiptir. Kilise içindeki sütun başlıkları ise kompozit düzeninde tasarlanmıştır.

Hayrettin Paşa Cami Konumu

Macaron Mahallesi

Macaron Mahallesi
Macaron Mahallesi – 2023 Nisan / Gökhan Can

Ayvalık’ın merkezinde yer alan bir semttir. Mahalle, Ayvalık’ın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinir ve tarihi dokusuyla dikkat çeker. Mahallede yer alan binalar, tipik Rum evleri olarak bilinen iki veya üç katlı taş yapılar şeklindedir. Mahalledeki sokaklar dar ve dolambaçlıdır ve kendine özgü mimarisi ile dikkat çekmektedir. Macaron Mahallesi’nin adı, Latince adı “Origanum majorana” olan mercanköşk bitkisinden gelmektedir. Rumca’da ise bu bitkinin adı “macaron” olarak bilinmektedir.

Mahalle, geçmişte Rumların yaşadığı bir bölgeydi ve Rumlar, evlerinin cumbalarını macaron bitkisiyle süslerlerdi. Bitkinin hoş kokusu ve güzel görünümü, mahalleye bu adın verilmesinde etkili olmuştur. Makaron Mahallesi, turistik açıdan da önemlidir ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir. Semtte yer alan tarihi yapılar, restoranlar, antika satıcıları ve kafeler, ziyaretçilerin ilgisini çeken yerler arasındadır.

Macaron Konumu

La Maison de Barbara Sanatçı Rezidansı

Barbara Rezidansı
Barbara Rezidansı

Ayvalık’ta bulunan ve sanatçılara ev sahipliği yapan bir rezidansdır. İsmi, ünlü Fransız şarkıcı ve oyuncu olan Barbara’nın Ayvalık’ta yaşamış olması ve burada bir ev sahibi olmasıyla ilgilidir. Rezidans, restore edilmiş bir Rum evi olarak kullanılmaktadır ve sanatçıların çalışmalarına ve projelerine adanmıştır. Burada konaklayan sanatçılar, Ayvalık’ın tarihi dokusundan ilham alarak yaratıcılıklarını geliştirebilir ve çeşitli sanatsal etkinliklere katılabilirler. Tek şart ürettiği eserlerden 2 tanesini buraya bırakmasıdır. Onun dışında tüm masraflar rezidans tarafından karşılanıyor. Aynı zamanda, rezidansın misafirleri, Ayvalık’ın kültürel mirasını keşfetmek için bir fırsat elde ederler.

La Maison de Barbara Konumu

Ayvalık Anadolu Uygarlıkları Müzesi

Ayvalık Anadolu Uygarlıkları Müzesi
Müzenin içten görüntüsü

Ayvalık’ta yer alan Kırlangıç Yaşam Merkezi’nde yer alan bir müzedir. Koleksiyonunda, Ayşe Mina Esen’in tarihi eserlerinden oluşan 619 eser bulunmaktadır. Müzenin kuratörlüğünü ise Necdet Bezmen yapmaktadır. Ziyaretçilerin beğenisine sunulan eserler arasında çeşitli uygarlıklara ait objeler, takılar, sikkeler ve seramikler yer almaktadır. Müze, ziyaretçilere Anadolu’nun zengin tarih ve kültürünü tanıtmayı amaçlamaktadır.

Sadece Pazartesi günleri kapalı olan müzeye ziyaretler 09:00-17:00 saatleri arasındadır.

Anadolu Uygarlıkları Müzesi Konumu

Anadolu Uygarlıkları Müzesi Giriş Ücreti: 20 TL (İndirimli: 10TL) (2023)

Anadolu Uygarlıkları Müzesi Telefon: 0544 799 30 44

Müze İnternet Adresi

Ayvalık Antikacılar Çarşısı

Antikacılar çarşısında bir tezgah
Antikacılar çarşısında bir tezgah – 2023 Nisan / Gökhan Can

Burada birçok antikacı ve tarihi eser satıcısı bulunmaktadır. Çarşıda, eski kıyafetler, çeşitli dönemlere ait mobilyalar, mücevherler, seramikler ve daha birçok antika eşyayı burada bulabilirsiniz. Ayrıca, el yapımı hediyelik eşyalar ve yöresel ürünler de satılmaktadır. Ayvalık Antikacılar Çarşısı tarih severlerin ve antika koleksiyoncularının ilgisini çekmektedir. Çarşı 10:00-18:00 saatleri arasında açıktır.

Antikacılar Çarşısı Konumu

Cennet Tepesi

Cennet Tepesi'nden bir görüntü
Cennet Tepesi’nden bir görüntü – 2023 Nisan / Gökhan Can

Ayvalık’ın en yüksek tepelerinden biridir ve şehrin güneydoğu kısmında yer alır. 238 metre yüksekliği ile bölgenin doğal güzelliklerinden biridir. Adını muhteşem manzarası nedeniyle almıştır. Tepenin zirvesine ulaşmak için bir yürüyüş yolu vardır ve çıkış yolu boyunca yerel bitki örtüsü ve doğal yaşamı keşfetmek mümkündür. Ayrıca zirvede bir piknik alanı ve çay bahçesi bulunmaktadır. Cennet Tepesi, Ayvalık’ta doğa yürüyüşleri yapmak ve şehrin güzel manzarasını görmek isteyen ziyaretçiler için popüler bir yerdir. Tepede ücretsiz otopark da mevcuttur.

Cennet Tepesi Konumu

Ayvalık Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası'ndan Ayvalık Manzarası
Şeytan Sofrası’ndan Ayvalık manzarası – 2022 / Fatih Mehmet Öztekin

Ayvalık ilçesinin kuzeyinde yer alan 330 metre yüksekliğinde bir tepe olarak bilinir. Eşsiz manzarası ile ziyaretçilerin ilgisini çeker. Gün batımı veya gün doğumu gibi özel zamanlarda manzarası daha da etkileyici hale gelir. Tepede ayrıca bir restoran bulunmaktadır ve ziyaretçiler burada yemek yiyerek manzaranın keyfini çıkarabilirler. Tepenin adı Ayvalık Şeytan Sofrası, efsaneye göre, bir zamanlar Şeytan’ın burada oturduğu ve yemeğini yediği şeklindeki halk hikayesi nedeniyle verilmiştir. Tepenin etrafındaki ormanlık alanlar ve doğal güzellikleri ile birlikte Şeytan Sofrası, Ayvalık’ın turistik yerleri arasında yer almaktadır. Şeytan Sofrası’nda bozuk para atılarak ve birşeyler bağlayarak dilek dilenen yerler de vardır.

Şeytan Sofrası Konumu

Sarımsaklı Plajı

Sarımsaklı Plajı Drone Görüntüsü
Sarımsaklı Plajı drone görüntüsü – 2022 / Gökhan Gönül

Ayvalık’ın güneyinde yer alan Sarımsaklı Plajı, uzun kumsalı ve turkuaz renkli denizi ile ziyaretçilerin ilgisini çeker. Sarımsaklı, Ayvalık’ın en ünlü plajlarından biridir. İnce kumlu ve berrak deniziyle ünlüdür. Ayrıca plajda güneş şemsiyeleri ve şezlonglar bulunmaktadır. Sarımsaklı’da ayrıca plaj kafeleri, restoranlar ve alışveriş yerleri bulunmaktadır. Sarımsaklı Plajı hakkında daha fazla bilgi öğrenmek isterseniz Plajina.com Sarımsaklı Plajı isimli sayfasına da göz atabilirsiniz.

Küçükköy Merkez Camii (Aya Athanasiu Kilisesi)

Küçükköy Merkez Camii
Küçükköy Merkez Camii – 2023 / Ahmet Levent Çabuk

Sarımsaklı beldesinde bulunan Aya Athanasiu Kilisesi, tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü bir yapıdır. Kilise, mübadele öncesinden günümüze kadar varlığını korumuştur ve Sarımsaklı bölgesinde yer alan tek kilisedir. Yapı, 3 kilise ve 3 manastırdan oluşmaktadır ve Rumlar tarafından inşa edilmiştir. Mimari yapısı, dönemin esintilerini yansıtmaktadır. Günümüzde restorasyon çalışmalarının devam ettiği Aya Athanasiu Kilisesi, yakın bir zamanda tamamlanarak daha sağlam bir yapıya kavuşacaktır. Kilise, şu anda Ayvalık Küçükköy Merkez Camii olarak kullanılmaktadır.

Küçükköy Merkez Camii Konumu

Küçükköy (Yeniçarohori)

Küçükköy'de bir sokak arası
Küçükköy’de bir sokak arası – 2022/ Fatih Yılmaz

Ayvalık gezi rehberine bu yerleşim yerini koymasak olmazdı. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunan ilginç bir köydür. Köyün tarihi, Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar uzanır ve Rumlar tarafından “Yeniçarohori” olarak adlandırılmıştır. Şimdi, birçok sanatçının atölyesine ev sahipliği yapan “sanat ve bilim köyü” olarak tanınmaktadır.

Rumların köyü terk etmesinden sonra, Boşnaklar köye yerleşmiştir. Köy, kendine özgü özellikleri ile dikkat çekmektedir ve Ayvalık bölgesinde keşfedilmeyi bekleyen yerlerden biridir.

Küçükköy Yeniçahori Konumu

Ayvalık’ta Gece Gezilecek Yerler

Bir tatil bölgesi olan Ayvalık’ta geceleri gezilecek yerler, gece hayatı ve eğlence mekanları da oldukça ilgi gören aramalar arasındadır. Sayfamız Ayvalık gezi rehberi olduğu için bu konuda da bilgilendirmeyi uygun gördük ve birkaç mekanı sizler için listeledik.

Talatpaşa gece pazarı
Talatpaşa gece pazarı – gazeteayvalik.com

Ayvalık Gece Pazarı: Yaz aylarında 20:00-01:00 saatleri arasında Talatpaşa Caddesi, Cunda, Sarımsaklı, Altınova ve Amfi tiyatronun da içinde yer aldığı Büyük Park üzerinde kurulan, yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen yerlerdendir. Takılar, oyuncaklar, hediyelik eşyalar, yöresel ürünleri gece pazarında bulabilirsiniz.

Gece Pazarı Konumu (Talatpaşa)

Gece Pazarı Konumu (Büyük Park)

Gece Pazarı Konumu (Altınova)

Ayvalık Gezi Rehberi

Barlar Sokağı: Karanlığın çökmesi ile birlikte tatilcilerin akın akın doluştuğu ve yanyana yer alan eğlence mekanlarının bulunduğu Muhabbet Sokak’tır. Bölgede hizmet veren en popüler ve canlı müzik performanslarının sergilendiği publar bu sokakta yer alır. Bazı eğlence mekanlarında canlı müzik için ek ücret istenmektedir. Böyle bir para vermek istemiyorsanız mekana oturmadan önce sormanızı tavsiye ederiz.

Muhabbet Sokak Konumu

Ayvalık'ta bir meyhane

Tavernalar: Gece gezilecek yerler arasında çokça tercih edilen mekanlardandır ve Cunda Adası’nda yoğun olarak hizmet vermektedir. Rakı, balık, Ayvalık üçlemesi bu mekanlarda daha iyi anlaşılır. Felekten bir gece geçirmek isteyenler tavernaları tercih edebilirler. Tercih edebileceğiniz bazı tavernalar ve bilgileri:

Sarımsaklı Sahil Mekanları: Sarımsaklı sahil şeridinde çok sayıda eğlence mekanı yer alır. DJ ve canlı müzik performanslarının yer aldığı gece mekanlarında müzik ve eğlence dolu bir akşam geçirebilirsiniz.

Ayvalık Aktiviteleri

Ayvalık’a gidip aktivite yapmak isteyenler için birkaç aktivite önerisi yapacağız.

  • Ayvalık’ta tekne turu yaparak, muhteşem manzaraları ve doğal güzellikleri keşfetme fırsatı yakalayabilirsiniz. Tur sırasında Ayvalık’ın çevresindeki adaları ziyaret edebilir, koylarda yüzme molası verebilir ve güneşin keyfini çıkarabilirsiniz.
  • Ayvalık’ta tüplü dalış (scuba) yapabileceğiniz birkaç nokta mevcuttur. Bunlar arasında Cunda Adası ve Sarımsaklı Koyu gibi popüler noktalar bulunmaktadır. Bu noktalarda, zengin denizaltı yaşamı ve renkli mercan resifleri gibi doğal güzellikler keşfedebilirsiniz.
  • Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Ayvalık sahil şeridinde yer alan ve içinde 22 adayı barındıran bir tabiat parkıdır. Bu adaların en büyükleri Cunda ve Lale adalarıdır. Tabiat parkı, Ayvalık’ın biyoçeşitliliğinin yanı sıra, doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel mirası korumak için oluşturulmuştur. Parkta endemik bitki ve hayvan türleri de bulunmaktadır. Ziyaretçiler, adalardaki plajları, koyları, mağaraları ve antik kalıntıları keşfedebilirler. Ayrıca yürüyüş, bisiklet ve deniz sporları yapmak için de ideal bir yerdir. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, Türkiye’nin önemli doğal turizm merkezlerinden biridir.

Ayvalık’ta Ne Yenir, Neyi Meşhur?

Ayvalık’ta ne yenir ve neyi meşhur diye merak ediyorsanız, sizlere yöresel lezzetlerden bahsetmek isteriz.

ayvalık tostu
Meşhur Ayvalık Tostu

Ayvalık Tostu: Ayvalık tostu, özellikle kahvaltıda tercih edilen bir lezzettir. Ayvalık Tostu’nun orijinal tarifinde tost ekmeği, tulum peyniri, domates ve kasap sucuğu bulunur ve kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Günümüzde ise tostun birçok değişik versiyonu yapılmaktadır.

Kabak Çiçeği Dolması
Kabak Çiçeği Dolması

Zeytinyağlılar: Ayvalık zeytinlikleri ile ünlüdür ve bu nedenle zeytinyağlı yemekler burada oldukça popülerdir. Enginar, kabak çiçeği dolması, biber dolması, fasulye pilaki, taze fasulye, barbunya, semizotu gibi sebzelerin zeytinyağlı pişirilmiş versiyonları Ayvalık mutfağının başlıca lezzetlerindendir.

Lor Tatlısı
Lor Tatlısı

Lor Tatlısı ve Lor Kurabiyesi: Ayvalık mutfağının sevilen lezzetlerinden biridir. Lorun tatlılarda da kullanılabileceğini kanıtlayan lor tatlısı, kabartma tozu, un, zeytinyağı ve vanilya ile hazırlanan hamurdan yapılarak fırında pişirilir ve üzerine şerbet dökülerek servis edilir. Lor kurabiyesi ise, lorun sade bir kurabiye hamuruna eklenmesiyle hazırlanır ve çay saatleri için ideal bir atıştırmalıktır. Hem lor tatlısı hem de lor kurabiyesi, Ayvalık ziyaretlerinde mutlaka tadılması gereken lezzetler arasındadır.

Koruk Suyu
Koruk Suyu

Koruk Suyu: Koruk, henüz olgunlaşmamış üzüme denir ve Haziran-Temmuz aylarında meydana gelir. Bu dönemde üzüm henüz tatlılaşmamıştır. Koruk suyu, korukların sıkılmasıyla elde edilir ve Ayvalık gibi bazı Ege köylerinde bulunur. Bu içecek, sindirim sistemi sağlığına, bağışıklık sistemi güçlendirilmesine, bağırsakların düzenli çalışmasına ve cilt hastalıklarına karşı içeriden mücadelede yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca koruk suyu, yemeklerde limon, sirke veya nar ekşisi gibi ekşilik verme görevi de görür.

Girit Leblebisi
Girit Leblebisi

Girit Leblebisi: Girit Adası’nda yetiştirilen yüksek proteinli ve tatlı aromalı bir nohut çeşidi olan “Elea Nohudu”ndan yapılan bir atıştırmalıktır. Lezzetiyle ve besleyici özellikleriyle öne çıkan Girit Leblebisi, kabukları soyulup tuzla tatlandırıldıktan sonra fırınlanarak hazırlanır. Girit Leblebisi’nin üretimi genellikle aile işletmeleri tarafından gerçekleştirilir ve Girit Adası dışında da popüler bir atıştırmalık olarak tüketilir. Ayrıca Girit Leblebisi, diğer leblebi çeşitlerine göre daha kolay sindirilebilir olmasıyla da bilinir.

Ayvalık’ta, Girit usulü leblebi yapımı, Sarımsaklı Plajı’nın kumu üzerinde, odun ateşinde nohutları kavuran 74 yaşındaki Mustafa Kirit tarafından sürdürülen bir gelenektir. Mustafa Kirit, 60 yıldır Ayvalık’ta bu işi tek başına yapmaktadır. Girit Leblebisi, normal leblebiye göre daha büyük, daha sert ve daha lezzetlidir. Girit Leblebicisi Mustafa Kirit’in yaptığı Girit usulü leblebi, hem Ayvalık’ta hem de çevre il ve ilçelerde rağbet görmektedir.

Papalina
Papalina

Papalina: Sadece Ayvalık bölgesinde yetişen ve ismini Rumca’dan alan bir balık türüdür. Hamsiye ve sardalya yavrusuna benzer ancak kafası ve kılçığıyla birlikte yenilebilir. Papalina en iyi Ağustos ve Eylül aylarında tüketilir, kışın ise dondurucudan çıkarılan papalinalar kullanılabilir. Balığın kızartması en popüler pişirme yöntemidir.

Kavunlu Sakızlı Dondurma
Kavunlu Sakızlı Dondurma

Sakızlı Dondurma: Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Ayvalık’ın da içinde bulunduğu Ege Bölgesi’nde yaygın olarak yapılan bu dondurma özellikle yaz aylarında serinletici bir lezzet olarak tüketilir. İçinde sakız parçaları bulunan hafif elastik dokusu ve yoğun lezzetiyle diğer dondurmalar arasından sıyrılan sakızlı dondurma, geleneksel yöntemlerle yapılmaktadır. İçerisinde süt, şeker, sakız ve nişasta bulunur. Yavaşça karıştırılarak pişirilen karışım daha sonra dondurma makinesinde dondurulur. Sakızlı dondurmanın kendine has lezzeti, hiçbir yerde bulunmayan bir tat sunar. Ayrıca sakızın sağlığa faydaları da bilinmektedir, sindirime yardımcı olduğu ve tazeleyici bir etkisi olduğu düşünülmektedir.

Ayvalık Restoranları

Ayvalık restoranları denildiğinde akla birçok restoran ve kafe ismi gelmektedir. Bunlar arasında aile işletmesi restoranlar, deniz kenarında bulunan balık lokantaları ve modern kafeler yer almaktadır. Ayvalık’ta yemek yiyebileceğiniz en popüler mekanlar arasında şunlar bulunmaktadır:

Tik Mustafa'nın Yeri
Tik Mustafa’nın Yeri
  • Tik Mustafa’nın Yeri: Ayvalık’ta ünlü bir balık restoranıdır. Restoran, taze ve lezzetli deniz ürünleri ve balık yemekleri sunmaktadır. Balık, günlük olarak tedarik edilmekte ve pişirilmektedir. Restoranın popüler yemekleri arasında ızgara kalamar, midye dolma, levrek, barbunya ve mezeler yer almaktadır.
Tamam Meyhane
Tamam Meyhane – 2022 / Erkan Saka
  • Tamam Meyhane: Ayvalık’ta yer alan bir meyhane restorandır. Meyhane, şehir merkezinde yer almaktadır ve Ege mutfağına özgü yemekler sunmaktadır.
Deniz Yıldızı Restoran
Deniz Yıldızı Restoran
  • Ayvalık Deniz Yıldızı Restoran: Deniz kıyısında terası olan bu mütevazı restoranda deniz ürünleri, mezeler ve şarap servis edilir.
Güler Tatlıhanesi
Güler Tatlıhanesi
  • Güler Tatlıhanesi: Ayvalık’ta yer alan bir tatlıcıdır. Tatlıhanenin kökenleri 1968 yılına dayanmaktadır ve günümüzde hala aile işletmesi olarak devam etmektedir. Güler Tatlıhanesi, Ayvalık’ta meşhur olan tatlı çeşitlerini sunmaktadır.
Macaron Muhallebicisi
Macaron Muhallebicisi
  • Macaron Muhallebicisi: Ayvalık’ta yer alan bir tatlıcı ve kafe-restoran olarak hizmet veren bir mekandır.
  • Şeytanın Kahvesi: Ayvalık’ta yer alan bir kafedir. Özellikle koruk suyu popülerdir.
  • Cafe Caramel: Ayvalık’ta yer alan bir kafe-restoran ve tatlıcıdır. Mekanın menüsünde kahve, çay, farklı türlerde tatlılar, kekler, wafflelar, crêpeler ve diğer atıştırmalıklar yer almaktadır.
  • Mor Salkım Cafe: Ayvalık’ta yer alan bir kafe-restoran ve tatlıcıdır. Mekanın menüsünde kahve, çay, farklı türlerde tatlılar, kekler, wafflelar, crêpeler, öğle ve akşam yemekleri için seçenekler yer almaktadır.
  • Onbeş Ayvalık: Ayvalık’ın tarihi dokusuna uygun dekore edilmiş bu restoran, taş duvarları ve sıcak atmosferi ile size kendinizi İtalya’da gibi hissettirecek. Menüsünde pizza, makarna, risotto, deniz ürünleri ve diğer İtalyan lezzetleri yer alıyor. Ayvalık’ta bu restoranın varlığı, turistlerin ve yerel halkın beğenisini kazanmış bir gizli vaha olarak görülüyor ve listenize eklemenizi öneriyoruz.

Ayvalık’ta Nerede Kalınır?

Ayvalık tarihi dokusu, denizi, kumsalları, lezzetleri ve doğal güzellikleriyle Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biridir. Burada tatil yapmak isteyenler için birçok Ayvalık’ta konaklama seçeneği mevcuttur ve Ayvalık’ta nerede kalınır, sorunuza cevap olabilirler.

Ayvalık Otelleri

Bacacan Ayvalık Hotel
Bacacan Ayvalık Hotel

Birbirinden farklı türde konaklama seçeneği sunan Ayvalık’ta birçok otel bulunmaktadır. Konaklama yapabileceğiniz en popüler Ayvalık otelleri arasında ise şunlar bulunmaktadır:

  • Bacacan Ayvalık Hotel: Ayvalık merkezinde yer alan bir butik oteldir. Tarihi dokusu ve doğal güzellikleri ile ünlü Ayvalık’ın merkezinde yer alan otel, şehrin tarihi sokaklarına, çarşılarına ve restoranlarına yürüme mesafesinde bulunmaktadır.
  • Byelka Bungalov Ayvalık: Sarımsaklı Plajı’na yakın bir konumda yer alan bir tatil köyüdür. Köyde, doğanın içinde konaklayabileceğiniz rustik tarzda bungalov evler bulunmaktadır.
  • Orchis Otel: Ayvalık’ta yer alan bir butik oteldir. Tarihi Rum evlerinden esinlenerek tasarlanmış olan otel, konuklarına benzersiz bir konaklama deneyimi sunar.

Ayvalık Pansiyonları

İstanbul Pansiyon
İstanbul Pansiyon

Tıpkı oteller gibi Ayvalık pansiyonları da bölgede sıkça tercih edilen ve aranan konaklama seçenekleri arasındadır. Ayvalık’ta hizmet veren pansiyonlardan bazılarını ise şu şekilde listeledik:

Kelebek Pansiyon: Ayvalık’ın dar bir sokağında yer alan pansiyon oldukça güzel dekore edilmiştir.

Kelebek Pansiyon Konumu

Telefon: 0266 312 3908

İstanbul Pansiyon: Restore edilmiş taş bir binada hizmet veren pansiyon denize yürüyerek 4 dakika mesafededir. Eski Ayvalık’ın merkezinde konumlanan pansiyonun bahçesinde vakit geçirmek ise oldukça keyiflidir.

İstanbul Pansiyon Konumu

Telefon: 0266 243 3830

Taksiyarhis Pansiyonu: Taş duvarlara, açıkta ahşap kirişlere ve vitraylı detaylara sahip bir binada bulunan pansiyon işletmesi, Taksiyarhis Anıt Müzesi’ne 1 dakika, Saatli Cami’ye 2 dakika ve denizi’ne 5 dakika yürüme mesafesindedir.

Taksiyarhis Pansiyonu Konumu

Telefon: 0266 312 1494

Ayvalık – Midilli Feribotu

Ayvalık - Midilli Feribotu

Bireysel ya da turlar ile Midilli’ye seyahat edebilir feribot ile komşu ülke Yunanistan’a seyahat edebilirsiniz. Ayvalık’tan Midilli Adası’na gitmek isterseniz, hudut kapısından geçtikten sonra Midilli feribotuna binmelisiniz. Sabahları 09:00’da hareket eden Midilli feribotuna rahat bir şekilde yetişmek için en az bir saat erken gitmekte fayda vardır. Çünkü gümrük işlemleri bazı günlerde fazlasıyla zaman alabilmektedir.

Şu anda içinde bulunduğunuz Ayvalık gezi rehberi sayfamızın da içinde bulunduğu Balıkesir'de gezilecek yerler kategorimize dilerseniz göz atabilirsiniz.

Ayvalık Gezi Rehberi Soruları

Ayvalık Nerede?

Balıkesir’in Ege Denizi kıyısında yer alan Ayvalık aynı zamanda İzmir’in Dikili sınırındadır.

İstanbul – Ayvalık Arası Kaç km?

İstanbul – Ayvalık arasındaki mesafe, Osmangazi Köprüsü tercih edildiğinde yaklaşık 410 km’dir. Bu rota otomobil ile en ucuz ve en kısa yol tercihidir.

Ayvalık – Cunda Adası Arası Kaç km?

Ayvalık – Cunda Adası arası yaklaşık olarak 7 km mesafededir ve ulaşım esnasında Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünden geçersiniz.

Ayvalık’a Hangi Ayda Gidilmelidir?

Ayvalık’a gittiğinizde mekanların, caddelerin ve sokakların daha canlı olmasını tercih edecekseniz, Haziran-Eylül ayları tercih edilmelidir. Mayıs ve Ekim aylarında da bölge kısmen hareketlidir.

1 Comment

  1. Ahmet Veysel Palasays:

    Ayvalık, lezzetlerin şehri! Ege mutfağının en özel tatlarını burada deneyebilirsiniz. Zeytinyağlılar, deniz ürünleri ve yöresel mezeler arasında yapılan bir ziyafet, bölgenin kültürel mirasını hissetmenizi sağlar. Yemek tutkunları için kaçırılmaması gereken bir destinasyon.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir