Adatepe Köyü

Adatepe, Kazdağları’nın yamaçlarında yer alan ve inanılmaz güzellikteki taş evlerin yer aldığı kurtarılmış bir köydür. Etrafı zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrili olan köy, ayrıca tepede yer alan bir vadide kurulmuştur. Dar bir alandan Ege Denizi manzarası da seyredilebiliyor. Eski zamanlarda Türkler ve Rumlar bir arada yaşamışlar. Taki 1924 yılına kadar. Yunanistan ve Türkiye arasında yapılan Büyük Mübadele sonrasında köyde yaşayan Rumlar ile Girit’te yaşayan Türkler yer değiştirmişler. Girit’ten gelen Türkler ise bu köye yerleştirilmiş.

Adatepe Köyü Deniz Manzarası

Yukarıda kurtatılmış bir köy olduğundan bahsettik. Bunun nedenine gelirsek; Adatepe Köyü 1980’li yıllarda bir grup entelektüel kişilerce keşfedilir. Köy, o yıllarda terkedilmiş ve evler ise döküntü durumdadır. Şehir hayatından sıkılan bu grup, kaderine terkedilmiş köyden harabe yapıları satın alıp, aslına uygun şekilde restore etmişler ve köyü bugünkü haline çevirmişler. Daha sonraki dönemde yine evleri gibi atıl durumda olan ilkokulu da Çanakkale Valiliği’nden aldıkları izin ile kiralamış ve restore etmişler. Restorasyon sonrasında Taş Mektep olarak adı değişen okul, düşünce merkezi olarak hizmet vermeye başlamış. Elbette şu anki halinde olduğu için hem köy hem de bölge oldukça şanslı.

Bu tarihi ve turistik köy hakkında verdiğimiz ön bilgi sonrasında, eğer giderseniz neler yapmalısınız biraz da bunlardan bahsedelim. Bu arada çevredeki diğer yerleri merak ediyorsanız, Küçükkuyu’da Gezilecek Yerler listemize göz atabilirsiniz.

Adatepe’de Gezilecek Yerler

Adatepe Köyü

Köy başlı başına bir gezi noktası olduğu için bütün sokaklarında yürüyerek köyün taş evlerini görebilir ve evlerde yapılan ince işçilikleri keşfedebilirsiniz. Ayrıca köye gittiğinizde görülecek yerler şunlar.

Adatepe’de Yeme/İçme

Adatepe Köyü
© Yusuf Şahin Tetik

Köyde genel anlamda yemek işi yapan bir restoran henüz bulunmamakta fakat aşağıdaki mekanlardan birine uğrayarak ufak bir mola verebilirsiniz. Şunu da açık açık söylemek isteriz: Biz köye gittiğimizde Refika Cafe’ye oturup birer limonata içip ferahlamak istedik fakat menü fiyatlarını görünce içimizi ister istemez bir ferahlık sardı ve geri çıktık. Bir limonata 70 lira olabilir mi ya? (Eylül 2022). O sebeple mekanı önermek istemedik. Bu arada Adatepe’de fiyatlar genel anlamda biraz pahalı. Bunun nedenini de yerin turistik olmasına bağlıyoruz.

  • Hurmalı Kahve
  • Zeus Dondurma

Adatepe’de Ne Yapılır?

1. Sokaklarda Yürüyüş Yapın

Adatepe Köyü

Adatepe denildiğinde akla ilk gelen birbirinden güzel avluları bulunan taş evlerdir. Tüm evler birbirinden güzel ve ince detaylıdır. Köy sokaklarında yürüyüş yaparak taş evleri görebilirsiniz. Birçok ziyaretçi ana güzergahta bulunan sokaklarda yürüse de bizim tavsiyemiz ne kadar fazla ara sokak görürseniz girip dolaşmanız olacak. Evlerdeki ferforje işçilikleri, gider sularının yere dökülerek sıçramasını engelleyen zincir sistemi, kapı-pencere-panjur tasarımları… Açıkçası bu saydıklarımız başta olmak üzere birçok farklı detay bizi büyüledi.

2. Taş Mektep Bahçesinde Dolaşın

Adatepe Köyü

Yazımızın başında belirttiğimiz köy okulundan dönüştürülmüş olan Taş Mektep bahçesine girerek gezebilir, arkanızı köy manzarasına dönerek fotoğraf çekilebilir ve eğer açık ise düşünce merkezinin içini turlayarak inceleyebilirsiniz. Bu arada bahçe kapısını kapatmayı unutmayın çünkü keçiler bahçeye girebiliyormuş.

3. Çay/Kahve Molası

Adatepe Köyü
© Ercan Kartal

Yerleşim yerine geldiğinizde hemen sol tarafta bulunan tarihi çınar ağacının altında yer alan köy kıraathanelerinden birine oturabilir ve çay/kahve yudumlayabilirsiniz. Biz özellikle köy gezisini tamamladıktan sonra bunu gerçekleştirdik. Çünkü bizim için gezi sonrası bir yorgunluk çayının yerini hiçbir şey alamaz!

4. Otlu Dondurmanın Tadına Bakın

Adatepe Köyü
© Mehmet Ay

“Otlu dondurma mı? Otlu dondurma mı olur?” dediğinizi duyar gibi olduk. Evet köyde satış yapan dondurmacılar bölgeye has ve farklı lezzette dondurmalar yapıyorlar. Bunlardan en dikkat çekeni otlu dondurma. Bu tarihi mekana gittiğinizde aralarında kekik, lavanta ve zencefil gibi otların da yer aldığı dondurma çeşitlerinden birer top alarak tadına bakabilir ve otlu dondurmaya olan merakınızı giderebilirsiniz.

5. Zeus Altarı’na Yürüyüş

Adatepe Köyü

Köye geldiyseniz, köyün yanında bulunan Zeus Altarı kalıntısına uğramadan bölgeden kesinlikle ayrılmayın. Neden böyle dediğimizi gidip gördüğünüzde daha iyi anlayacak olsanız da söylemeden geçmeyelim. Zeus Altarı ya da Zeus Sunağı olarak bilinen yer için, Homeros İlyada Destanı’nda Zeus’un burada yaşadığını ve Troya Savaşı’nı buradan kontrol ettiğinden bahseder. Zeus Altarı’nın mitolojik tarihi ilginizi çekmese bile, tarihi yere gidip Küçükkuyu’yu ayaklarınızın altına alacak şekilde tüm Edremit Körfezini panoramik olarak seyredebilir ve hatıra fotoğrafları çekebilirsiniz.

Zeus Altarı hakkında daha detaylı bilgi için Zeus Altarı yazımıza göz atabilirsiniz.

Adatepe Çevresinde Gezilecek Yerler

Adatepe

Köye yakın mesafelerde yer alan diğer gezilecek yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Adatepe Köyü’nde Nerede Kalınır?

Adatepe’de konaklama yapmak isterseniz aşağıdaki konaklama seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz.

Adatepe Nerede?

Adatepe, Çanakkale’nin Ege’ye bakan tarafında yer alan Ayvacık ilçesinin, Küçükkuyu Beldesi’ndedir. Küçükkuyu’nun merkezine 4 km uzaklıkta yer alan bir tepede ve oksijen kaynağı Kaz Dağları’nın eteklerindedir.

  • Çanakkale Adatepe arası 110 km uzaklıkta olup, 1,5 saat mesafededir.
  • Balıkesir Adatepe arası 130 km uzaklıkta olup, 1 sa. 50 dk. mesafededir.
  • İzmir Adatepe arası 230 km uzaklıkta olup, 3 sa. 15 dk. mesafededir.
  • İstanbul Adatepe arası 400 km uzaklıkta olup, 5 saat mesafededir.

Adatepe’ye Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan Adatepe’ye Araçla Nasıl Gidilir?

Özel araç ile İstanbul’dan Adatepe Köyü’ne ulaşmak isterseniz, TEM Otoyolu’nu kullanabilir ve Kınalı gişelerinden çıkış yaptıktan sonra Tekirdağ-Malkara istikametinde devam edebilirsiniz. Çanakkale Köprüsü’nün açılması ile birlikte Malkara-Evreşe arasını yeni otobandan giderseniz yakıt ve zaman anlamında daha karlı olursunuz. Çanakkale 1915 köprüsünü kullanarak karşı yakaya geçmek isterseniz otobandan devam ederek köprüyü geçtikten sonra istediğiniz noktadan çıkış yapabilir ve Ezine üzerinden Küçükkuyu’ya ulaşabilirsiniz. Çanakkale köprüsünden geçmek istemezseniz, Gelibolu-Lapseki feribotunu kullanarak karşı yakaya geçiş yapabilirsiniz. (Eceabat ya da Kilitbahir tarafından da karşıya geçilebiliyor fakat ara yolun büyük kısmı gidiş geliş ve deniz kenarı olduğu için zaman anlamında daha uzun gelebilir.) Küçükkuyu’ya geldikten sonra merkezden Zeus Altarı ve Adatepe Köyü tabelasına saparak yaklaşık 4 km tırmanışın ardından hedefinize ulaşabilirsiniz.

Yenikapı’dan arabalı feribotu kullanarak gitmek isterseniz, Yalova > Bursa > Balıkesir > Edremit > Küçükkuyu şeklinde tercih edebilirsiniz.

Yine Yenikapı’dan arabalı feribot ile Bandırma’ya geçerek de şu şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Bandırma > Biga > Çan > Bayramiç > Küçükkuyu

İstanbul’dan Adatepe’ye Otobüsle Nasıl Gidilir?

İstanbul’un merkez otogarı olan Esenler’den hareket eden Truva Turizm, Metro Turizm, Varan, Kamil Koç ve Pamukkale Turizm ile direkt Küçükkuyu’ya seyahat edebilir ve sonrasında ister taksi ile köye ulaşabilirsiniz, isterseniz de Küçükkuyu Otogar’ından hareket eden köy minibüslerini tercih edebilirsiniz.

Adatepe’ye Uçakla Nasıl Gidilir?

Köye uçakla gelebilmek için en yakın iki havalimanı olan Çanakkale Havalimanı ve Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’na iniş yapmalısınız. Sonrasında karayolunu kullanarak Ayvacık‘a bağlı Küçükkuyu’ya ulaşmalısınız.

2 Comments

  1. Şevval Erguvansays:

    Merhaba, şahane bir Adatepe Köyü gezi rehberi olmuş. Elinize sağlık, çok beğendim ve gitmeden önce aklımdaki soru işaretlerini giderdim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir